Plante de gradina

#gradina #plante perene #plante pentru gradina

Cele mai bune plante perene pentru gradina ta

Din 1990 incoace, Asociatia Plantelor Perene din SUA desemneaza Planta Perena a Anului. Plantele care s-au situat pe primul loc de-a lungul timpului sunt spectaculoase, se adapteaza cu usurinta diferitelor climate, necesita ingrijiri minime si sunt rezistente la boli si daunatori . Descopera, in continuare, cateva dintre aceste plante perene pe care le poti cultiva si tu in gradina proprie!


Brunnera macrophylla Jack Frost


Aceasta planta perena a castigat premiul cel mare in 2012. Planta are frunze argintii, variegate, care isi pastreaza aspectul placut de la sosirea primaverii pana toamna. Frunzele ating dimensiuni cuprinse intre circa 12 si 18 cm. La inceputul sezonului (primavara), frunzisul sau interesant este completat de manunchiuri mici de flori albastre.

Brunnera macrophylla Jack Frost prefera zonele umbroase si nu tolereaza foarte bine seceta. De aceea, plaseaz-o intr-un colt mai racoros al gradinii si ideal, asociaz-o cu plante similare pentru un aspect unitar. La fel de bine, o poti planta alaturi de plante precum narcisele albe sau Inima Mariei (Dicentra spectabilis).


Amsonia hubrichtii

 

Castigatoarea titlul de Planta Perena a anului 2011 este Amsonia hubrichtii, cunoscuta si sub denumirea de Steaua Albastra. Aceasta este o planta specifica Americii de Nord, cu flori in nuante de albastru si frunzis deosebit pe durata toamnei, ce capata un colorit galben auriu.

Planta poate atinge o inaltime si o latime de circa 1 m. Prefera zonele bine luminate, dar se poate descurca si in penumbra. Pentru un efect deosebit, planteaz-o in acelasi grup cu bujorul, irisul si liliacul.


Indigoul salbatic


Indigoul salbatic (Baptisia australis) a obtinut titlul suprem in 2010 si pe buna dreptate: face fata cu brio perioadelor de seceta si canicula, nu este atacata de daunatori (precum caprioare si iepuri), nu trebuie divizata si este spectaculoasa prin aspect (are flori in nuante de albastru spre mov).

Pentru a te bucura de ea, plaseaz-o intr-o zona cu multa lumina (desi tolereaza si penumbra). Indigoul salbatic poate atinge o inaltime de 1,5 m si o latime de circa 60 cm.


Hakonechloa macra Aureola


O planta ierboasa ornamentala, Hakonechloa macra Aureola a castigat titlul de Planta Perena a Anului in 2009. Aceasta se va transforma cu usurinta intr-un punct de atractie in gradina datorita aspectului sau deosebit. In plus, poate fi plasata in zonele umbroase, unde alte plante cu aspect inedit nu ar rezista.

Hakonechloa macra Aureola este o planta joasa, ce atinge o inaltime de circa 35 cm si o latime de 40 cm. Frunzele sale subtiri sunt colorate in galben aprins si decorate cu linii verzi care se coloreaza in rosu la sosirea toamnei.


Geranium Rozanne


Planta Perena a Anului 2008, Geranium Rozanne este versatila si infloreste timp de cateva luni pe an, de la inceputul verii, atingand apogeul in luna iulie. Florile sale sunt colorate in nuante de mov si sunt puse in evidenta de un frunzis variegat. Are nevoie de ingrijiri minime si atinge o inaltime de circa 30 cm, latimea fiind de circa 1 m.

Sursa foto: robsplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului