Plante de gradina

#ingrijirea plantelor #plante de gradina #plante bolnave

Ce trebuie sa stii despre revitalizarea plantelor bolnave

La achizitionarea unor plante noi pentru gradina sau casa, cel mai probabil ai in vedere ca acestea sa fie sanatoase. Pentru a face economii, te-ai decide sa cumperi plante slabite, mai ieftine, pe care, apoi, le-ai putea revitaliza. Descopera, in continuare, ce trebuie sa stii despre revitalizarea plantelor bolnave!
 

Revitalizarea plantelor bolnave: detalii la cumparare


Partea cea mai dificila a procesului de revitalizare a plantelor slabite se refera la alegerea celor care, desi intr-o stare deplorabila, vor putea fi salvate si, ulterior, transformate in plante santoase si foarte frumoase.

Ce ar trebui sa urmaresti pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita? Daca radacinile plantei par sa fie intr-o stare buna, iar planta inca mai are parti verzi (deci, nu este uscata in totalitate), cel mai probabil o vei putea revitaliza. In schimb, daca radacinile sunt distruse sau infestate de o boala/daunatori, este recomandat sa renunti la planta in cauza. Cum recunosti radacinile sanatoase (chiar si la o planta slabita)? Sunt albe si ferme, in timp ce radacinile bolnave sunt negricioase si moi.

De asemenea, mai poti alege plante cu frunze ingalbenite si lasate, dar nu si plante cu frunzis maro sau foarte rar. Cele din prima categorie isi vor reveni, cel mai probabil, in urma ingrijirilor acordate. Te mai poti orienta si dupa plantele cu frunze lasate care sunt, in mod evident, mult prea dezvoltate pentru ghiveciul in care se afla: transplantarea lor intr-un container mai incapator si udarea regulata le va revitaliza.

Plantele care sunt infestate cu daunatori ar putea fi salvate, insa este important sa renunti sa le cumperi pe acelea care au infectii fungice sau virale; exista riscul sa nu le mai poti salva oricum si, in plus, bolile sa ajunga si la plantele sanatoase din casa ori gradina ta.

Nu in ultimul rand, daca plantele slabite pe care le-ai ochit nu sunt la reducere, nu ezita sa discuti cu seful magazinului pentru a negocia un discount generos.
 

Revitalizarea propriu-zisa a plantelor slabite


Odata ce ai cumparat plantele care trebuie revitalizate, studiaza in detaliu specificul fiecareia, astfel incat sa ii poti oferi fiecarei plante conditiile optime de umiditate, lumina, sol si temperatura. Tine cont de faptul ca o planta slabita si bolnava ar trebui sa fie tinuta in carantina pana la refacerea completa, pentru a nu imbolnavi si plantele sanatoase.

Daca planta este prea mare pentru vasul in care ai cumparat-o sau are frunzele lasate (dar nu maro sau galbene), transplantarea intr-un container adecvat este cea mai buna si rapida solutie. Muta planta intr-un vas cu circa 5 cm mai mare decat actualul si ud-o regulat. Nu uita sa nu ii schimbi brusc conditiile de mediu cu care a fost obisnuita: trecerea imediata de la umbra la lumina puternica, de pilda, nu ii va prii.

In cazul in care planta pare foarte bolnava (tulpini si frunze uscate etc.), adauga ingrasamant in cantitati mici, ud-o regulat si taie partile uscate. Taie cate o treime din partile afectate. Daca planta nu isi revine in cateva zile, mai taie o treime. Dupa saptamana, daca planta inca nu pare sa dea semne de recuperare, taie si ultima treime. Opreste-te cand descoperi tulpini verzi.

foto : billingsgazette.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului