Plante de gradina

#plante #plante de gradina #Bromeliaceae #familia Bromeliaceae

Ce trebuie sa stii despre familia Bromeliaceae

Bromeliaceae este o familie de plante cu flori in care sunt incluse 3170 de specii. Acestea sunt originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii, precum si din Africa. Plantele din aceasta familie sunt reprezentate de ierburi monocotiledonate sau copaci cu crestere lenta.

Una dintre cele mai cunoscute plante din aceasta familie este ananasul.


Aspectul plantelor din familia Bromeliaceae


Plantele din familia Bromeliaceae sunt organisme variate, adaptate la diverse tipuri de mediu. Frunzele acestor plante au diverse forme, de la cele ascutite la cele plate, simetrice sau neregulate, moi sau intepatoare. Unele dintre plantele din aceasta familie sunt carnivore.

Plantele din familia Bromeliaceae se impart in doua categorii: plante epifite (folosesc alte plante ca suport fara sa le faca rau) si plante terestre.

Frunzisul variaza de la maro la verde si auriu. In unele variante, frunzele pot fi rosii, albe, galbene, purpurii, in culori diferite in partea superioara si inferioara.

O mare diversitate se regaseste si la inflorescente. Florile plantelor din familia Bromeliaceae sunt impresionante, cu dimensiuni mari, unele dintre specii avand flori foarte parfumate. Plantele din aceasta familie au o inflorescenta care, la maturitate, urmeaza un model repetitiv in timpul cresterii. Adesea, florile sunt hermafrodite. Plantele sunt polenizate in principal de catre pasari.

Dimensiunile plantelor difera mult, de la cele mici de ghiveci la cele mari, de gradina. Astfel, in cazul speciei Tillandsia, plantele au dimensiuni foarte reduse, in timp ce in cazul plantei Puya Raimmomndii, planta poate avea o inaltime de 10 metri.

Aceste plante au nevoie de putine ingrijiri si necesita o cantitate mica de apa si de fertilizatori. Pentru acestia din urma, se foloseste un fertilizant diluat 25% cam o data la doua saptamani.


Folosirea plantelor Bromeliaceae


Plantele din familia Bromeliaceae sunt potrivite ca plante de apartament gratie formelor sale interesante atat in ceea ce priveste frunzele, cat si florile. Plantele au flori si frunze cu un colorit deosebit gratie pigmentilor pe care ii contin. Plante ornamentale, unele specii mici din familia Bromeliaceae sunt crescute ca plante de apartament.

In unele cazuri, plantele din familia Bromeliaceae sunt folosite in medicina, in gastronomie (ananas) sau in industria textila (Aechmea bracteata) pentru fibrele lor.

Sursa foto: guide-to-houseplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului