Plante de gradina

#plante aromatice #plante de gradina #bucuioc #bucuiocul cerbilor

Ce trebuie sa stii despre busuiocul cerbilor

Busuiocul cerbilor sau menta piperata este o planta aromatica, folosita atat pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor, dar si in scopuri terapeutice. Este usor de cultivat si ingrijit, nu necesita udare excesiva si se recolteaza foarte usor.


Ce este busuiocul cerbilor


Busuiocul cerbilor este o specie de menta, care se cultiva in Europa, Africa si Asia, pentru aroma puternica a frunzelor sale. Busuiocul cerbilor sau menta piperata este o planta perena, cu flori de culoare purpuriu-roz. Intreaga planta este acoperita cu peri. Infloreste incepand cu luna iulie pana in luna septembrie. Creste prin locuri mlastinoase, marginea raurilor si locuri inundabile.

Inaltimea acestei plante variaza intre 30 si 90 cm. Busuiocul cerbilor creste si spontan, insa ea poate fi cultivata. Prefera solurile bogate in substante nutritive, afanate, bine drenate, usoare.


Cum cultivi busuiocul cerbilor


Busuiocul cerbilor ete o planta rezistenta care poate fi cultivata in orice zona. Se inmulteste prin divizarea radacinilor si se planteaza oricand in perioada de crestere. Menta nu trebuie cultivata in ghivece mici. Radacinile sale sunt foarte dezvoltate, astfel incat are nevoie de mult spatiu de desfasurare. Cel mai indicat este sa o plantezi intr-o jardiniera mai mare.

In mediul natural, busuiocul cerbilor creste in zone aride, astfel ca nu raspunde bine la excesul de apa. Este indicat sa o uzi doar cand solul este foarte uscat. Atunci cand este udata in exces, planta se ofileste, iar frunzele se pateaza.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand plantezi busuiocul cerbilor este sa nu schimbi prea des pamantul in care aceasta planta s-a inradacinat. Nu ii plac schimbarile de sol, de aceea este indicat sa folosesti o jardiniera mare, astfel incat sa nu fii nevoit sa o muti atunci cand creste.

De asemenea, busuiocul cerbilor este o planta care nu rezista foarte bine la lumina directa a soarelui. Are nevoie de multa umbra, pentru a avea frunze carnoase si savuroase.


Cum ingrijesti busuiocul cerbilor


Busuiocul cerbilor este o planta care prefera solurile bogate si bine drenate, la umbra. Pentru a obtine plante viguroase si sanatoase, este indicat sa folosesti si ingrasaminte. Pentru busuiocul cerbilor poti folosi un fertilizator echilibrat, aplicat pe pamant inainte de a planta menta.

Gunoiul de grajd fermentat, aplicat in pamant are un efect spectaculos asupra acestei plante. Daca nu dispui de astfel de ingrasaminte poti administra si ingrasaminte minerale.

Menta trebuie plantata primavara sau toamna. Nu necesita fertilizare in mijlocul sezonului de dezvoltare. Trebuie udata cu grija si curatata frecvent de buruienile care apar.


Cand se recolteaza busuiocul cerbilor


De obicei, busuiocul cerbilor se recolteaza inainte de inflorire. Frunzele se pot culege de doua ori pe an, in iulie si septembrie. Cu cat se culeg mai multe frunze, cu atat planta va creste ma bine.

Frunzele de menta recoltate se lasa la uscat intr-o camera calda, la umbra. Dupa uscare se pot pastra intr-un borcan inchis ermetic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului