Plante de gradina

#seminte #seminte plante #germinare

Ce trebuie sa stii cand cresti plante din seminte

Una dintre cele mai satisfacatoare lucruri este sa cresti propriile plante din seminte. Cu toate acestea, multa lume renunta la seminte in favoarea puietilor pentru ca sarcina sa fie mai usoara. Afla ce trebuie sa stii cand semeni seminte astfel incat sa elimini riscurile si sa ajuti plantele sa se dezvolte armonios.

1 Depoziteaza semintele corespunzator

Semintele sunt foarte vulnerabile, prin urmare, modul de depozitare joaca un rol esential in dezvoltarea viitoarei plante. Pastreaza semintele pentru plante intr-un loc intunecos si rece, cu o umiditate scazuta. Inainte de a le planta, pune-le cateva ore intr-un vas cu apa pentru a vedea daca sunt inca bune. Semintele bune se scufunda pe fundul vasului, in timp ce cele stricate vor pluti la suprafata.

2 Alege recipientul pentru viitoarea planta

Chiar daca semintele sunt foarte bune, poti esua daca le semeni intr-un vas in care exista agenti patogeni, impuritati, resturi etc. Pentru a curata bine recipientul, acesta se scufunda intr-un vas cu o solutie de inalbitor pentru 15 minute, apoi se lasa sa se usuce la aer. Chiar daca ghiveciul sau recipientul este cumparat din magazin, este recomandat sa-l stergi si sa-l cureti bine pentru ca interiorul acestuia sa fie perfect curat, fara nicio urma de mizerie sau substanta.

Cand vrei sa semeni niste seminte, alege un recipient care retine umezeala, cum este cel din plastic. Daca trebuie sa transplantezi o floare, este indicat sa folosesti un nou recipient in care sa o pui doar pe ea. Acesta trebuie prevazut cu un orificiu pentru a asigura scurgerea.

3 Conditiile necesare pentru germinare

Cand pui semintele in sol, asigura-te ca acestea beneficiaza de umezeala ca sa poata germina. Pentru ca semintele sa fie ferite de ciuperci, recipientele au nevoie de un drenaj bun si de o buna circulatie a aerului. Multe seminte necesita temperaturi intre 36 si 41 de grade pentru a germina. Aseaza recipientul cu seminte undeva in casa, intr-un loc unde este cat mai mult soare, aproximativ 12 ore pe zi. Poti alege o ferestra care da spre sud. Intoarce ghiveciul de cateva ori pe zi, pentru ca ca planta sa beneficieze de soare din toate partile si pentru ca tulpinile sa devina puternice.

Asigura necesarul nutritional al plantelor. Cand incep sa se dezvolte frunzele, nutrientii din sol sunt consumati, iar planta are nevoie de un fertilizator. La inceput, se foloseste un fertilizator foarte slab, pentru a nu face rau radacinilor. Dupa ce frunzele incep sa se dezvolte, se poate folosi un fertilizator lichid mediu, cam o data pe saptamana.

4 Jurnalul de gradina

Unul dintre lucrurile omise adesea de cei care au propria lor gradina il reprezinta tinerea unui jurnal. Este important sa-ti faci un caietel in care sa-ti notezi data la care ai pus primele seminte, locul si tipul acestora, Apoi, noteaza, de-a lungul timpului, informatii despre semintele care au incoltit, rata de succes, perioada la care plantele au fost gata sa fie transplantate etc. Nu te baza doar pe memorie deoarece s-ar putea sa nu-ti mai aduci aminte informatii care vor fi valoroase in urmatorul an. In acest fel, vei avea scris undeva ce a mers bine, ce a mers rau si de ce.

Sursa foto: family-gardens.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare