Plante de gradina

#ghivece gradina #plante de gradina #ghivece

Ce trebuie sa faci pentru ca aranjamentele din ghivecele din gradina sa reziste peste iarna

Si tu te temi ca iarna florile din ghivecele din gradina ta s-ar putea pierde din cauza frigului? Iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca vor rezista pe tot parcursul anotimpului rece.

"Coniferele sunt grozave pentru ca sunt disponibile in atat de multe forme, marimi si culori si va ofera o structura pe tot parcursul sezonului", spune Harriet Rycroft, experta in plante si in containere, a carei noua carte "Pots" ( in traducere Ghivece) ofera sfaturi practice privind toate aspectele legate de plantarea in containere.

"Apoi, aveti un cadru. Puteti umple golurile cu culori sezoniere care apar si dispar, cum ar fi bulbi si panselute, dar aveti acea structura.", a adauga Harriet.

Arbustii vesnic verzi, cum ar fi holly, sunt rezistenti si pot fi cumparati mici si ieftini si adaugati initial in ghivece intr-o expozitie mixta, dupa care pot fi mutati intr-un ghiveci mai mare ca specimene de sine statatoare si chiar transformati in topiar in anii urmatori, mai sugereaza ea.

Creeaza grupuri de ghivece

Lui Rycroft ii place sa creeze grupuri de ghivece, concentrandu-se pe detalii. "Cu coniferele si ierburile, puteti crea un cadru astfel incat, atunci cand te dai inapoi si privesti grupul, sa existe o ocupare satisfacatoare a spatiului. Exista urcusuri si coborasuri si lucruri care cad peste ghiveci. Poti obtine forme clasice triunghiulare ascutite, dar exista o multime cu mult mai mult caracter, care cad in cascada sau arata pufos sau ciudat. Daca amesteci putin, ai un cadru care este intotdeauna interesant", spune ea.

Admira culoarea subtila

Detaliile pot fi acele fine, frunzele sau nuantele de culoare din timpul iernii, observa ea. "Unele conifere sunt de un albastru stralucitor, altele sunt verzi. Lucruri precum Cryptomeria 'Elegans' formeaza un copac vertical, cu pene, care este verde stralucitor vara, devenind rosu ruginiu cand reactioneaza la frig iarna. "Hellebores sunt, de asemenea, foarte utile, deoarece incep sa infloreasca foarte devreme", spune Harriet Rycroft.

Ce sa stii cand plantezi flori in ghivece de iarna

Evita sa folosesti compost cu adaos de agenti de umezire, deoarece nu vei avea nevoie de acesta pe timp de iarna, recomanda ea. "Asigura-te ca compostul nu se simte lipicios. Daca il strangi si se lipeste si nu se desface, probabil ca nu va fi grozav pentru iarna. Dar amesteci nisip sau pamant de frunze daca compostul este prea umed. "Plantele de iarna pot fi hranite in mod obisnuit cu granule de ingrasamant cu eliberare lenta, care vor elibera substantele nutritive atunci cand este nevoie de ele, adauga ea. Cum ramane cu udarea?

Verifica compostul din ghiveci in fiecare saptamana, recomanda specialistul. Daca este uscat, da-i putina apa. Daca un ghiveci ingheata, plantele nu pot trage umezeala din radacini. "Pastreaza-le in mod constant umede, astfel incat, daca ingheata, nu vor fi atat de stresate".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare