Plante de gradina

#gradina #plante gradina #mulci #mulci gradina

Ce mulci folosesti in gradina

Mulcirea este un procedeu care este tot mai folosit de gradinarii care vor plante frumoase si sanatoase folosind doar metode naturale, fara ingrasaminte chimice sau pesticide. Un strat de mulci in jurul radacinii plantelor, de la flori pana la pomi fructiferi, are numeroase efecte benefice in gradina ta. Afla ce avantaje au diferitele tipuri de mulci.

De la mentinerea umiditatii in sol pe timpul verii pana la protectia impotriva daunatorilor, mulcirea are multe beneficii. Un mulci ales corect poate hrani plantele, poate opri cresterea buruienilor si poate fi folosit ca element decorativ in gradina. Iata cele mai importante tipuri de mulci:

Compost

Cea mai la indemana solutie de mulcire este chiar compostul de gradina, obtinut prin pastrarea intr-un container special a resturilor vegetale din gradina, cu exceptia partilor bolnave din plante.

Este de obicei bogat in fosfor, dar contine si alte substante hranitoare utile. Mulcirea cu compost de gradina protejeaza radacinile plantelor de incalzire excesiva sau de frig si poate imbunatati structura solului.

Iarba cosita

O alta solutie buna pentru multi gradinari este iarba cosita. Este bogata in azot si asigura o protectie eficienta pentru sol indiferent de anotimp. Pe timpul verii, stratul de mulci nu poate insa depasi 7-8 cm deoarece pamantul se poate incalzi excesiv. Iarba cosita poate contine buruieni, dar niciodata inflorite sau cu seminte. Se usuca timp de cateva zile inainte de a fi folosita ca mulci.

Balegar cu paie

Balegarul maturat si paiele maruntite sunt o combinatie reusita pentru un mulci eficient, dar cele doua componente pot fi folosite si separat. Balegarul se amesteca cu stratul superior al pamantului pentru a fi eficient in hranirea radacinilor. Paiele maruntite pot insa contine seminte de buruieni, deci se recomanda scuturarea lor atentia pe o folie de plastic inainte de folosire.

Rumegus si talas

Solutie buna pentru plantele perene si mai putin recomandata pentru culturile anuale, rumegusul si talasul se folosesc de obicei combinate cu un alt element bogat in azot: faina de oase, cenusa sau chiar zeama de urzici. Daca se amesteca cu pamantul, rumegusul si talasul cresc aciditatea solului si reduc continutul de azot din sol.

Mulci de lemn colorat

Coaja de copac si tandara de lemn sunt baza pentru cele mai populare tipuri de mulci disponibile in comert: mulci de lemn colorat, rosu, maro sau negru. Acest tip de mulci are un rol de protectie si decorativ, dar nu ofera substante hranitoare necesare plantelor. Cel maro isi pierde culoarea cel mai repede, insa cele rosii si negre rezista si dupa primul an de folosire.

Mulci anorganic

Cel mai folosit mulci anorganic este pietrisul, iar alaturi de el pot fi folosite spartura de piatra, argila expandata, marmura, calcar etc. Acestea au doar rol de protectie, nu de hranire, iar uneori pot chiar dauna plantelor. Pentru a impiedica modificarea pH-ul solului de catre unele tipuri de piatra se recomanda folosirea unei folii de material geotextil, care permite udarea corecta a solului, dar impiedica cresterea buruienilor.

Foto: Bae.ncsu.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului