Plante de gradina

#seminte #gradina # germinare seminte # seminte viabile

Cat timp sunt viabile semintele?

Recolta bogata si sanatoasa depinde intr-o masura covarsitoare de calitatea semintelor pe care le folosesti in gradina, de aceea trebuie sa stii intotdeauna cat de vechi sunt semintele tale.

O samanta este alcatuita din tegument seminal, endosperm si embrion. Din embrion, prin intermediul procesului de germinatie, rezulta o planta noua.

Germinarea semintei inseamna trecerea de la viata latenta la o viata activa. Toata aceasta tranzitie este influentata atat de factori externi, cum ar fi solul, apa, aerul, temperatura si lumina, cat si de fatori interni: maturitatea semintei, puterea de germinare si puritatea semintei.

Viabilitatea semintelor

O samanta este viabila si isi pastreaza calitatile de la cateva saptamani pana la 50 de ani. Desigur, acest lucru este posibil doar in cazul in care de la an la an semintele sunt plantate corespunzator si le sunt asigurate conditii optime de dezvoltare.

Cum aceste conditii nu sunt optime intotdeauna si nu le poti controla in totalitate, semintele isi scad gradul de viabilitate. In urma unor studii, specialistii au ajuns la concluzia ca cele mai multe seminte sunt viabile maximum 3 ani, dupa care nu mai fac rod de calitate sau chiar nu apuca sa germineze.

Testarea semintelor

Daca ti-au ramas seminte de legume sau seminte de flori din anii trecuti si vrei sa le insamantezi din nou, cel mai bine este sa le testezi. Acest procedeu te scuteste sa investesti timp inutil in gradina si eventual sa cheltuiesti bani pe fertilizatori si apa.

Ia o mostra din solul din gradina si pune-o intr-un ghiveci. Fa insamantarea cu cateva seminte din cele pe care le ai si asteapta o saptamana sau doua sa vezi daca germineaza. In tot acest timp, asigura semintelor temperatura, apa si lumina de care au nevoie. Daca procesul de germinatie nu s-a instalat, sunt sanse foarte mari ca semintele sa nu mai fie viabile si nu are rost sa le insamantezi in gradina.

Depozitarea incorecta

Depozitarea incorecta este una dintre cele mai frecvente cauze ale "infertilitatii" semintelor. Semintele depozitate intr-o incapere cu un grad ridicat de umiditate sau prea calduroase isi pierd calitatile si nu mai sunt viabile.

Conform expertilor, pentru a te asigura ca semintele tale vor fi bune si in anii urmatori, trebuie sa le depozitezi intr-un spatiu racoros, ferit de lumina si umiditate.

Cum sa-ti amintesti cat de vechi sunt semintele

Uneori, din graba sau pentru ca nu te gandesti la acest lucru, strangi semintele intr-o punga de hartie si le depozitezi. Cu timpul, risti sa uiti cat de vechi sunt semintele tale. Pentru a impiedica aceasta situatie, este indicat sa-ti notezi pe fiecare recipient sau punga data la care ai strans semintele pentru prima data sau data la care le-ai cumparat.

Cea mai buna varianta pentru a avea seminte viabile

Cea mai buna varianta pentru a avea seminte viabile este achizitionarea unor seminte noi in fiecare primavara sau inainte de perioada in care vrei sa faci insamantarea. Daca primesti seminte de la o persoana si nu esti sigur de calitatea lor, testeaza-le inainte de a le insamanta in gradina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului