Plante de gradina

#ingreijrie plante canicula #ingreijrie plante #canicula

Canicula poate distruge florile. Sfaturi pentru a le uda corect

Vara si-a intrat in drepturi, iar zilele acestea intreaga tara se confrunta cu un val de canicula, specifice lunii Cuptor Temperaturile de peste 35 de grade la nivelul aerului, dar care ajung la peste 40-45 de grade la nivelul solului, pun in pericol gradinile, dar si florile.

Iata mai multe sfaturi care sa te ajute sa-ti pastrezi florile proaspete:

- Ai grija sa reglezi cantitatea de apa in functie de cat de tinere sunt plantele care trebuie udate. Cele proaspat sadite sunt prea putin dezvoltate pentru a suporta multa apa. Mai bine le uzi mai des cu putina apa.

- Este recomandat sa reduci cantitatea de apa stropita pe exterior, mai ales daca ai plantele intr-o sera. Acest lucru poate favoriza aparitia daunatorilor.

- Regula generala este aceea de a nu uda florile inainte ca suprafata solului sa devina uscata complet. La fel de important, pentru cele mai multe dintre plante este sa nu lasi apa sa balteasca.

- Felul in care pui apa este si el important. Cel mai bine este sa pui intai la baza putina apa, asteapta sa fie absorbita complet si apoi repeta cu o cantitate mai mare.

- Cand apa incepe sa se scurga in farfuria ghiveciului, inseamna ca toate radacinile “au baut” suficient.

Fiecare planta are preferintele ei cand vine vorba de apa

Oricat de ciudat ar suna, trebuie sa stii ca nu toate plantele iubesc apa la fel de mult. De aceea este important sa cunosti aceste detalii inainte de a te apuca de udat

- Fiecare planta are preferintele sale cand vine vorba de apa. Afla care sunt necesitatile florilor din gradina sau sera ta. Unele au nevoie de apa multa si udari rare, altele de udat frecvente cu apa putina. Retine ca aceste reguli sunt foarte importante!

- Evita sa uzi in fiecare zi cate putin florile. Desi crezi ca in acest fel eviti un exces, de fapt acest lucru le face mai mult rau decat bine.

- Unele plante prefera sa se usuce inainte de a fi udate din nou. Un exemplu este cactusul, pentru care un astfel de regim este potrivit cu mediul sau natural.

- Ierburile si orhideele prefera de asemenea un program de udare la cateva zile.

Sistemul de irigare te poate salva

De multe ori, sunt situatii in care furtunul este lasat la baza gradinii sa curga, in speranta ca apa va ajunge acolo unde trebuie. Gresit! Cel mai indicat este sa folosesti un sistem de irigare.

- Nu pune furtunul in pamant, la baza plantei, ci foloseste un sistem de irigare cu jet mai putin puternic. Foloseste o stropitoare, daca nu poti avea un sistem de irigare, pentru ca jetul este bland.

- Pentru udatul in sera, este de preferat sa apelezi la un furtun cat mai usor si subtire, care sa nu ocupe mult spatiu si care sa poata ajunge in toate locurile unde sunt plantate florile tale.

- Daca lasi plantele sa se usuce sau daca le “ineci” in apa s-ar putea sa observi ca nu vor mai inflori asa cum trebuie sau vor aparea alte probleme.

- In cazul in care vreuna dintre flori a suferit in urma unui tratament incorect cu apa, treci pe un program corespunzator de udat si planta ar trebui sa isi revina in scurt timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului