Plante de gradina

#flori #gimnosperme #angiosperme #aparitie flori

Cand si cum au aparut primele flori

Primele flori au aparut in urma cu 130 de milioane de ani. Charles Darwin descria acest fenomen ca pe un mister pe care oamenii de stiinta trebuie sa-l dezlege. Aproximativ 100 de ani mai tarziu, un studiu realizat la Universitatea din Florida face lumina in cazul aparitiei florilor, oferind informatii in legatura cu modul in care aratau primele flori si cum s-a facut trecerea de la plante fara flori (gimnosperme) la plante cu flori (angiosperme).


Scopul acestei cercetari este de a intelege schimbarile care au dus la aparitia primei flori. Cu cat aceste modificari genetice sunt intelese mai bine, cu atat oamenii de stiinta care se preocupa de medicina ori agricultura pot fi ajutati sa inteleaga mai bine dezvoltarea plantelor si crearea unei culturi rezistente la seceta, precum si cum pot fi acestea folosite pentru a lupta impotriva unor boli, este de parere Pam Soltis, coautor al studiului, noteaza sciencedaily.com.
 

Gimnosperme si angiosperme

Datorita florilor, au aparut peste 400.000 de angiosperme. Inaintea aparitiei florii, plantele dominante erau gimnosperme, aparute in urma cu 360 de milioane de ani. Studiul arata cum primele plante cu flori au evoluat de la gimnosperme si au devenit angiospermele pe care le intalnim in prezent.
 

Analiza structurii genetice a plantelor

Studiul a analizat structura genetica a doua plante cu flori foarte diferite, pentru a observa ce diferente exista in modul de formare a fiecarei flori. Astfel, cercetatorii au analizat structura genetica a Arabidopsis thaliana, o planta cu flori mici, folosita de obicei in cercetarile genetice, si a arborelui avocado Persea americana, care apartine unei familii numite angiosperme de baza.

Ca urmare a cercetarii, s-a aflat ca angiospermele avansate au patru tipuri de organe: carpela (frunza modificata situata in centrul florii, in care se gasesc ovulele), stamina (organ barbatesc de reproducere a florii, care contine polenul), petale (de obicei colorate) si sepale (de obicei verzi). Angiospermele de baza au numai trei organe: capele, sepale si petale.

Cercetatorii nu au putut determina exact din care gimnosperme au aparut plantele cu flori, dar se stie ca au existat anumite schimbari genetice care au dus la modificarea acestora si la aparitia primelor flori.

Sursa foto: veseys.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului