Bujorii sunt printre cele mai iubite flori de primavara, apreciati pentru parfumul lor delicat si inflorescentele spectaculoase. Daca ai in gradina acesti „regi ai florilor”, probabil iti doresti sa-i aduci si in casa, intr-o vaza, pentru a te bucura de frumusetea lor cat mai mult timp. Insa pentru ca florile sa reziste si sa nu se ofileasca rapid, este important sa stii cand se taie corect bujorii si cum se ingrijesc dupa recoltare.
Momentul ideal pentru taierea bujorilor
Bujorii trebuie taiati dimineata devreme, cand temperaturile sunt inca scazute si florile sunt bine hidratate. Cel mai bun moment este atunci cand bobocii sunt usor deschisi, cu petalele inca stranse, dar moi la atingere – stadiu numit „marshmallow”. Daca astepti pana cand floarea este complet inflorita, aceasta se va ofili rapid dupa ce o tai.
Nu taia bujorii dupa ploaie, deoarece florile pot retine apa intre petale si se vor deteriora mai repede. De asemenea, foloseste o foarfeca de gradina bine ascutita si curata, pentru a evita zdrobirea tulpinilor.
Este important sa lasi pe planta suficiente frunze pentru ca bujorul sa poata fotosintetiza si sa infloreasca din nou anul viitor. Nu taia mai mult de o treime din lungimea totala a tijei.
Cum pastrezi bujorii proaspeti in vaza mai multe zile
Odata taiati, bujorii pot rezista intre 5 si 10 zile in vaza, daca sunt ingrijiti corect. Iata cateva sfaturi care fac diferenta:
-
Curata frunzele de pe partea inferioara a tijei, care ar intra in contact cu apa – acestea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
-
Taie tulpinile in diagonala, sub jet de apa rece, pentru a preveni formarea de bule de aer care pot bloca absorbtia apei.
-
Schimba apa din vaza o data la 1-2 zile si taie din nou cativa milimetri din tulpini pentru a reinnoi suprafata de absorbtie.
-
Foloseste apa rece, eventual cu cateva cuburi de gheata, si evita expunerea florilor la soare direct sau langa surse de caldura.
-
Poti adauga in apa un amestec simplu: o lingurita de zahar si cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie – acest „conservant floral” hraneste floarea si previne inmultirea bacteriilor.
Trucuri pentru pastrarea bujorilor infloriti mai mult timp
Un secret folosit de floristi este stocarea bujorilor taiati in frigider. Daca ii tai in stadiul de boboc si ii invelesti in hartie umeda, ii poti pastra in frigider chiar si pana la o saptamana. Astfel, poti planifica buchete pentru evenimente sau decoruri speciale, fara sa pierzi prospetimea florilor.
De asemenea, daca ai multi bujori infloriti si nu vrei sa se ofileasca toti odata, ii poti taia esalonat – in mai multe zile – in functie de stadiul infloririi fiecarui boboc.