Plante de gradina

# crestere lalele #ingrijire lalele #plantare lalele #lalele

Cand sa plantezi lalele si cum sa le ingrijesti corect

Lalele sunt adevarate bijuterii viu colorate, inflorirea lor fiind asteptata cu nerabdare la inceputul primaverii. Iata cateva sfaturi despre cum sa plantezi si sa ingrijesti aceste minunate flori.

Cand se planteaza bulbii de lalele

Planteaza bulbii de lalele toamna, cu cel putin 6 saptamani inainte de inghet, cand temperatura este sub 15 grade Celsius. Totodata, specialistii recomanda ca bulbii sa fie raciti in frigider pentru cca 12 saptamani inainte de plantare si apoi plantati cat mai repede. De obicei, furnizorii de bulbi de lalele aplica tratamentul de refrigerare inainte de vanzare, asa ca acestia se pot planta imediat dupa cumparare.

Alegerea locului de plantare

Lalelele prefera locurile insorite pe toata perioada zilei. Din cauza faptului ca lalelelor nu le place caldura excesiva, in zonele 7 si 8 este recomandat sa se aleaga un loc umbros sau cu soare doar dimineata.

Solul trebuie sa fie bine drenat, neutru pana la usor acid, fertil si uscat sau nisipos. Lalelelor le plac zonele cu umiditate excesiva, iar soiurilor inalte de lalele necesita protectie de vantul puternic. Pentru ca bulbii au nevoie de spatiu, se vor planta la o distanta de cel putin 4 cm si va fi nevoie de un loc de plantare generos.

Cum se planteaza lalelele

Pregateste patul de gradina folosind un instrument de afanare a pamantului pana la o adancime de 30 de cm si adauga un strat de compost de 5 cm. Planteaza bulbii la o adancime de 8 cm masurati de la baza acestuia. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat mai adanca trebuie sa fie groapa pentru plantare.

Aseaza bulbul cu mustatile in jos, acopera-l cu sol si preseaza foarte bine deasupra lui. Dupa plantare, bulbii trebuie udati imediat. Bulbii de lalele au nevoie de apa pentru a incepe cresterea.

In cazul in care vrei sa ai lalele perene, hraneste-le cu un igrasamnat echilibrat imediat dupa plantarea din toamna. Bulbii au un sistem complet de depozitare si contin toti nutrientii de care planta are nevoie pentru un an. Foloseste material organic, compost sau un ingrasamant echilibrat pentru a prelungi durata de viata a lalelelor.

Ingrijirea lalelelor

Daca ploua saptamanal, nu mai este necesar sa uzi lalelele. Insa, daca este seceta, bulbii de lalele trebuie udati saptamanal pana la inghetarea solului. In verile ploioase, sistemele de irigare si solul umed pot duce la moartea lalelelor. Nu uda bulbii de lalele decat in perioadele secetoase. Solul umed poate facilita aparitia bolilor si putrezirea bulbilor.

Adauga in sol scoarta de pin maruntita, nisip sau orice alt material dur pentru a favoriza drenajul rapid.

Aplica anual compost pentru a oferi nutrientii necesariviitoarei infloriri. Primavara, cand apar frunzele, hraneste lalelele cu acelasi ingrasamant pe care l-ai folosit si la plantare.

Dupa mortea florilor nu indeparta frunzele. Lalelele au nevoie de funzisul lor pentru a aduna energie si a inflori in anii urmatori. Dupa ce frunzele devin galbene si mor, se pot taia.

Soiurile mari de lalele au nevoie de replantare la fiecare cativa ani, in timp ce tipurile mici se inmultesc si se raspandesc de la sine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului