In randurile urmatoare iti spunem care sunt cele mai des intalnite buruieni si cum sa le combati.
Cand este cel mai important sa protejezi floarea soarelui de buruieni?
Floarea soarelui este vulnerabila in fata buruienilor mai ales in primele 30-40 de zile dupa ce rasare si de aceea este important sa aplici tratamente de specialitate in aceasta perioada. Odata ce plantele de floarea soarelui dobandesc 5-9 perechi de frunze, umbra creata de acestea incetinesc aparitia buruienilor.
Buruieni care afecteaza floarea soarelui
- Ambrozia
Ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia este foarte dificil de combatut, apare in special cand solul are o temperatura de 15-20°C (luna aprilie), este raspandita pe tot cuprinsul tarii si poate produce pagube importante de productivitate (pana la 80%).
- Lupoaia
Lupoaia sau Orobanche Cumana este o planta parazita care se ataseaza de radacinile florii soarelui si poate cauza pierderi de 60-70% din recolta. Lupoaia afecteaza semintele sensibile, ceea ce poate compromite toate culturile semanate.
- Palamida
Numita si Cirsium arvense, este o buruiana perena cu radacini adanci, frunze cu margini ghimpate, care infloreste vara. Semintele sale, lungi de 4-5 mm, nu germineaza decat in cantitati reduse, ceea ce ii restrange relativ raspandirea.
- Costreiul
Costreiul sau Sorghum halepense este prezent mai ales in campurile din sudul si vestul tarii. Este o buruiana care se inmulteste prin seminte si rizomi si care poate diminua recolta cu 50-70%.
Cum afecteaza buruienile culturile de floarea soarelui?
Buruienile afecteaza negativ floarea soarelui pentru ca “fura” de la aceasta apa, lumina si nutrientii din sol, lasand planta slabita si sub-dezvoltata.
Totodata, buruienile sufoca floarea, incetinindu-i ritmul de crestere si productivitatea.
Cum combati buruienile din culturile de floarea soarelui?
Buruienile pot fi combatute prin:
- rotatia culturilor – impiedica buruienile sa se adapteze la conditiile solului si le blocheaza inmultirea rapida. In plus, cand pe acelasi teren se cultiva prin rotatie culturi diferite, si erbicidele folosite vor fi din grupe chimice diferite, ele devenind astfel mai eficiente in lupta cu buruienile perene cum este palamida;
- lucrari agricole realizate in profunzimea solului care distrug buruienile prin aducerea la suprafata a semintelor;
- aplicarea de erbicide specifice buruienilor prezente in culturile de floare, dupa o schema care sa cuprinda atat erbicide preemergente (folosite inainte de rasarirea plantelor de floare), cat si erbicide postemergente (aplicate dupa rasarirea plantelor);
- monitorizarea permanenta a culturilor pentru detectarea si distrugerea buruienilor aparute.
La magazinul online agricol Agrinin gasesti tot ce ai nevoie pentru a-ti proteja culturile de floarea soarelui.
FOTO: agrinin.ro
Advertorial