Plante de gradina

#porumb #boli porumb #taciune porumb #putregai porumb #plantarea porumbului

Bolile porumbului: cum le combati

Porumbul este una dintre cele mai raspandite cereale de pe Glob si una dintre cele mai utile pentru consumul omului. Pe cat de bun este, pe atat de greu se obtine o recolta sanatoasa. Porumbul este atacat frecvent de boli si daunatori care iti diminueaza recolta. Descopera care sunt cele mai frecvente boli ale porumbului.

1 Bolile porumbului: taciunele comun

Taciunele comun al porumbului se manifesta la nivelul tuturor organelor plantei. Apare sub forma unei tumori, la inceput de culoare verde, apoi de culoare gri, cu o masa prafoasa neagra. Cand tumorile ajung la maturitate, invelisul se sparge, iar sporii ciupercii sunt dusi de vant. Taciunele comun apare in special in dreptul nodurilor, dar poate aparea si pe inflorescentele femele si mascule sau pe tulpini.

Pentru a preveni imbolnavirea porumbului de taciune comun, este recomandat sa aduni resturile de plante ramase de la recoltarea trecuta si sa distrugi tumorile existente pentru a impiedica raspandirea sporilor.

Nu este indicata aplicarea gunoiului de grajd proaspat, deoarece exista posibilitatea ca sporii ingerati de vaca, spre exemplu, sa isi pastreze capacitatea de infectie.

2 Bolile porumbului: putregaiul tulpinilor si stiuletilor

Sub denumirea de fusarioza, putregaiul se manifesta la porumb la nivelul tulpinilor si al stiuletilor. Boala se poate manifesta atat la plantele tinere, cat si la cele mature. La acestea din urma, putregaiul apare in zona dintre radacina primara si zona de formare a radacinilor adventive, apoi se extinde pe tulpina.

Pentru a evita dezvoltarea putregaiului la porumb, este indicat sa folosesti doar seminte sanatoase. Este indicat, de asemenea, sa respecti complexul de masuri agrofitotehnice prevazute pentru cultura porumbului.

3 Bolile porumbului: patarea si uscarea frunzelor

Patarea si uscarea frunzelor de porumb se manifesta la nivelul foliajului prin aparitia unor pete mari, alungite pe directia nervurilor. De culoare galben-cenusie, aceasta boala determina planta sa se usuce. Pentru a trata patarea frunzelor, se realizeaza un tratament pe vegetatie, in lunile iunie-iulie.

4 Bolile porumbului: inflorirea alba a boabelor

Miceliul acestui agent patogen se dezvolta la exterior, atat pe stiuleti, cat si in boabe. Inflorirea alba a boabelor de porumb este favorizata de temperaturile ridicate din timpul verii. Boala evolueaza si in timpul pastrarii stiuletilor peste iarna, cand acestia sunt depozitati intr-un mediu cu umezeala ridicata.

Ciuperca se transmite de la un an la altul prin semintele infectate sau prin resturile de plante bolnave ramase pe camp.

Pentru combaterea infloririi albe a boabelor, este recomandat sa folosesti ingrasaminte cu fosfor si sa folosesti numai samana sanatoasa. Semintele se pot trata fie prin prafuire cu produse organomercurice, fie pe cale hipotermica (la 55 de grade Celsius timp de 30 de minute).
 

Plantare porumb


Boabele de porumb se planteaza primavara, imediat ce trece pericolul inghetului. Este indicat sa cultivi porumb intr-un sol fertil, intr-o zona insorita. Boabele de porumb se pun in randuri, la o adancime de aproximativ 1,20-2 metri, cu o distanta de 90 de centimetri intre boabe. Dupa insamantare, uda bine terenul si, daca nu ploua, repeta procedura dupa 2-4 zile.

In primele zile, mentine cultura de porumb curata. Este indicat sa aplici mulci intre randuri, pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului