Plante de gradina

# polenizare #gradina #flori #plante

Beneficiile plantelor pentru mediu

Plantele sunt esentiale pentru producerea de oxigen, purificarea aerului,  pentru mentinerea vietii animalelor, a pasarilor si a insectelor, dar si pentru a oferi solului toate substantele nutritive necesare. Iata care sunt beneficiile plantelor si modalitatea in care acestea actioneaza.


Purifica aerul


Plantele care purifica aerul sunt recomandate in special in interior unde suntem inconjurati de praf, de substante de curatare pentru geamuri, covoare sau mobila.


Oamenii de stiinta au ajuns  la conncluzia ca anumite plante de interior absorb emanatiile toxice din aer si le trimit catre radacini unde microorganismele speciale le transforma in hrana. Printre aceste plante se numara:  dracaena, iedera, sabiuta, limba soacrei, margarete, gerbera, filodendronul etc.


polenizare


Polenul reprezinta celulele sexuale vegetale masculine, iar polenizarea este un proces esential pentru  ca plantele cu flori sa se inmulteasca. Totusi, polenul florilor este benefic si pentru fluturi , albine sau bondari. Albinele, in special, sunt cele mai mari polenizatoare  - acestea duc polenul in stup unde il fermenteaza cu ajutorul unui hormon, dupa care el este extras si consumat de catre oameni, aducand o serie de beneficii pentru sanatate.


Polenul se aduna pe piciorusele albinelor, iar acestea il transporta din floare in floare, in timp  ce cauta nectar. Albinele secreta apoi nectar si enzime speciale in polenul colectat din flori, formand ceea ce este cunoscut sub denumirea de polen de albine.


Fixeaza pamantul


Copacii mari cu radacini puternice fixeaza solul si impiedica alunecarile de teren care au loc mai ales in zonele de deal si in special in cazul solurilor nisipoase.  se intampla in mod frecvent sa apara aceste alunecari de teren sau denivelari ale solului acolo unde copacii sunt smulsi din pamant cu tot cu radacina .


Asadar, daca locuiesti intr-o zona in care exista riscul de alunecari de teren, poti diminua aparitia acestei probleme prin plantarea unor copaci care se dezvolta rapid si care au radacini puternice.


Actioneaza ca ingrasamant natural


Fruzele si florile uscate care intra in contact cu solul actioneaza ca un ingrasamant natural exceptional, asa ca nu ezita sa inlocuiesti fertilizatoarele din comert cu plante uscate. Totodata, frunzele si florile uscate pot fi utilizate ca un strat protector impotriva ingretului in sezonul rece.


Reprezinta o hrana excelenta


Plantele sunt o hrana excelenta pentru animale, pasari si insecte, ceea ce inseamna ca plantele sunt esentiale pentru mentinerea vietii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului