Plante de gradina

#asparagus #ierburi ornamentale #plante cataratoare

Asparagusul, ornamentul catarator

Asparagusul este un arbusti originar din Africa, fiind cunoscut atat ca planta ornamentala, cat si pentru mugurii sai comestibili. La noi in tara a devenit popular deoarece se adapteaza usor in casa, dar si in exterior, rezista bine la frig sau seceta, iar frunzele sale cataratoare il transforma in planta ideala decorativa.

- Denumirea stiintifica este Asparagus falcatus si provine din familia Asparagaceae.

- Habitatul natural al asparagusului este padurea si mai ales marginile de padure, unde se poate bucura de soare din plin, pe tot parcursul zilei.

- Spinii sai reprezinta un adevarat sistem de aparare care il ajuta sa-si protejeze florile albe si fructele rosii de vizitatorii nedoriti.

- Este o planta vesnic verde, de tip arbusti, cataratoare, care poate ajunge si pana la sapte metri inaltime.

- Radacinile asparagusului formeaza niste tuburi umflate care seamana la aspect cu cartofii dulci.

- Tulpinile mai vechi de asparagus capata culoarea verde deschis si contin spini curbati spre interior. Spinii servesc atat ca protectie , cat si pentru a ajuta asparagusul sa se catere pe alte plante sau pereti pentru a beneficia mai mult de lumina soarelui.

- Frunzele asparagusului ajung pana la 80 mm lungime, au forma de secera si culoare verde inchis si lucios, cu vene proeminente.

- Florile asparagusului sunt mici, albe, parfumate si apar in septembrie, rezistand in forma perfecta pana in decembrie.

- Fructele asparagusului sunt mici si rosii, iar semintele lor sunt rotunde, lucioase si negre.

- Originea cuvantului asparagus provine din grecescul "A sparagos", care insemna "a rupe", referindu-se evident la spinii ascutiti ai acestui arbusti. O alta origine a aceluias cuvant este cea latina, "falcatus", care inseamna "forma de secera" si se refera la forma frunzelor.

- Asparagusul este o excelenta planta de interior si poate fi crescuta in vase cu pamant. Daca o tii in exterior, vei observa ca pasarilor le place sa se adaposteasca pe ramurile asparagusului, deci o poti folosi ca sa atragi pasari in gradina ta. in plus, acestea se vor hrani cu fructele si vor ajuta la raspandirea semintelor de asparagus.

- Inmultirea asparagusului se face prin seminte, taiere sau diviziune. Culegerea fructelor este ideala in timpul lunilor mai-iulie, cand sunt rosii, coapte si moi.

- In medicina africana, asparagusul ajuta la tratarea umflaturilor pielii, daca este folosit sub forma de cataplasme.

- O idee decorativa deosebita pentru gradina este sa pantezi asparagusul langa o pergola , gard sau veranda de lemn, dandu-i astfel oportunitatea sa se catere pe ea.

- Asparagusul creste si se dezvolta intr-un ritm rapid, ajugand sa avanseze chiar si cu 50 mm pe zi.

- Asparagusul creste cel mai bine in pamant malos, cu o scurgere buna. Radacinile sale tind sa creasca foarte mult, asa incat trebuie taiate din cand in cand, daca planta sta intr-un ghiveci.

- Temperatura ideala pentru asparagus este de 20 de grade, insa acesta se va adapta usor si la diferente mari de temperatura. Nu uita totusi, sa-l protejezi de inghet sau zapada excesiva.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare