Plante de gradina

#gradina #plante de gradina #arbusti

Arbusti de gradina cu flori spectaculoase

Decorarea cu flori colorate si de efect:


1 Abelia


Abelia formeaza tufe dese, cu crengi iesind de la baza plantei, aproape verticale la inceput, dar arcuindu-se pe masura ce cresc in lungime. Florile, albe sau roz, frumos mirositoare si cu aspect de clopot, sunt grupate in inflorescente.

Frunzele sunt ovale, lucioase iar scoarta, de culoare maro-roscata, crapa si devine solzoasa pe masura ce planta imbatraneste. Perioada de inflorire a abeliei se intinde de la sfarsitul primaverii pana toamna.


2 Forsythia


Forsythia este un arbust foarte apreciat pentru bogatia si frumusetea infloririi. Ce este spectaculos la acest arbust este faptul ca florile apar primavara devreme, inaintea frunzelor, fiind colorate in galben intens. Frunzele sunt opuse, intregi sau trifoliate.

Exista specii ce pot fi cultivate ca plante decorative solitare - Forsythia ovata, Forsythia suspensa, Forsythia viridissima sau chiar pe pentru garduri vii - Forsythia intermedia.

Sursa foto: www.bacara-gardens.ro


3 Chaenomeles japonica


Chaenomeles japonica denumit si „gutuiul japonez” este un arbust tufos, cu ramuri spinoase, ce atinge o inaltime de maxim 1,5 m. Arbustul infloreste primavara devreme si are flori de circa 5 cm albe, roz, portocalii, rosii sau crem. Are fructe false, de forma globuloasa si consistenta tare, care sunt comestibile numai gatite, sub forma de marmelada . Rata de fructificare este mica astfel ca arbustul are o functie mai mult decorativa.

Se poate cultiva ca tufa izolata sau in grupuri, precum si pentru a forma garduri vii. Desi Chaenomeles japonica poate fi cultivat in orice tip de sol, prefera substratul cu pH usor acid. Pentru a inflori abundent, arbustul are nevoie de soare cateva ore pe zi.


4 Laburnum


Laburnum sau „salcamul galben” poate fi plantat tot timpul anului si infloreste in lunile mai-iunie. Are flori spectaculoase, reunite in raceme lungi de pana la 50 cm, de culoare galben auriu, parfumate.

Laburnum este originar din sudul Europei dar poate fi naturalizat relativ usor in diverse zone temperate mai blande. Poate fi plantat in orice locatie, in camp deschis, langa cladiri sau la umbra unor copaci inalti si nu este pretentios la tipul sau compozitia solului. Totodata, este rezistent la seceta.


5 Arbusti de trandafiri

Sursa foto: www.kleinberg.com


Trandafirii sunt arbusti erecti, urcatori sau taratori cu o inaltime ce poate ajunge pana la 5 m. Au tulpinile acoperite cu ghimpi si frunzele sunt lucioase sau mate. In functie de specie, florile solitare sau grupate in inflorescente sunt foarte diferite ca marime, forma, culoare, miros, numar de petale, perioada de inflorire.

Trandafirii necesita mai multa atentie decat alti arbusti. Dupa primul an de plantare, acestia au nevoie de foarte multe substante nutritive, intr-o combinatie echilibrata. Daca lipseste chiar si o singura substanta, planta sufera si apar modificari de boala.


6 Rhododendron


Rhododendronul este un arbust de marime medie, cu flori asemanatoare trandafirului, de culoare alba, roz, rosii sau violet. Denumirea sa provine din limba greaca, „rodon” insemnand trandafir iar „dendron” copac. Exista specii care au frunzele vesnic verzi.

Este o planta ce prefera lumina indirecta si semiumbra, nesuportand razele directe ale soarelui. Are radacini fibroase si prefera solurile bine drenate si bogate in materie organica.


7 Spirea


Sursa foto: www.thriftyfun.com

Spirea (Spiraea) este un arbust foios foarte utilizat in amenajarea gradinilor si parcurilor datorita diversitatii speciilor. Exista specii care nu cresc mai mult de 30 cm in inaltime, altele ajungand pana la dimensiuni de 3-4 m inaltime.

Florile, de dimensiuni mici, grupate in corimbe albe sau roz, apar in lunile mai-iunie si sunt extrem de abundente. Spirea poate fi plantat izolat, in grupuri masive sau pe post de gard viu. Este un arbust nepretentios dar prefera zonele insorite.


8 Mahonia


Mahonia este un arbust de statura mijlocie, ce are o crestere lenta, astfel ca poate fi plantat si in gradini de dimensiuni mai mici. Infloreste din luna aprilie pana in mai, florile fiind mici, de culoare alb-galbuie, grupate in raceme.

Mahonia este un arbust vesnic verde si are frunze de culoare verde inchisa, lucioase si dintate. Este o planta nepretentioasa si se dezvolta repede pe orice tip de sol. Este bine sa mai stii ca mahonia are nevoie de udari dese in perioade de seceta si este sensibil la ger.

Sursa foto: www.ogrodkroton.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului