Plante de gradina

# plante exotice #cactus #arbore de jad #arborele prieteniei

Arborele de Jad

Arborele de Jad, cunoscut si sub denumirile de “ arborele prieteniei ”, “planta banilor” sau “planta norocoasa” este originara din Africa de sud si este o planta foarte des intalnita in locuintele din intreaga lume.

Arborele de jad este o planta suculenta si in ciuda faptului ca aunci cand este crescuta in interior nu depaseste inaltimea de 100 de centimetri, in mediul sau natural, arborele ajunge pana la 4 metri.
 

Cultivare


Pentru ca nu se gasesc seminte pentru arborele de Jad, singura maniera de cultivare este prin intermediul butasilor din frunze sau ramuri. Asadar, se taie o bucata din arbore, locul taieturii se lasa la uscat timp de aproximativ 24 de ore , dupa care se introduce intr-un ghiveci in care solul este format din turba si nisip, pentru o drenare buna.

Daca nu poti realiza un astfel de amestec, poti cumpara, de la magazinele de specialitate, pamant pentru bonsai sau cactusi. Imediat dupa plantare, pamantul se umezeste foarte putin, iar apoi udarile se fac o data la 3 – 4 zile.

Atentie! Cultivarea se poate face oricand, mai putin insa atunci cand temperaturile scad dub 15 grade Celsius.
 

Lumina si temperatura

 

Avand in vedere ca planta este originara din Africa, are nevoie de soare din plin si temperaturi ridicate, insa nu caniculare. Este de preferat sa asezi planta la o fereastra in care are soare in special in primele ore ale diminetii, iar daca este vara, o poti lasa afara, pentru a se bucura de lumina, soare si caldura.
 

Udare


Planta nu suporta udarile excesive, insa sufera daca ii lipseste apa atunci cand este foarte cald si pamantul s-a uscat in totalitate de mai mult de o zi. De obicei, ii sunt suficiente udarile o data la 5 – 7 zile in sezonul cald, insa nu mai rar de atat.

Pe de cealalta parte, iarna solul trebuie mentinut mai mult uscat, udarile fiind suficiente o data pe luna, asa ca din acest punct de vedere, planta nu ridica pretentii prea mari.
 

Fertilizare


Avand aproximativ aceeasi structura ca si bonsaiul, arborele de Jad poate fi fertilizat in lunile mai, iunie si septembrie, cu un produs special destinat bonsailor sau cactusilor (plantelor suculente in general). Aceste fertilizatoare trebuie sa fie bazate in special pe potasiu, care sa mentina luciul si sanatatea frunzelor.
 

Boli si daunatori


Desi in general este destul de rezistenta, arborele de Jad este uneori sensibil in fata atacurilor paduchelui testos. De asemenea, pot sa apara pete si putrei la nivelul frunzelor si a tulpinilor din cauza umiditatii excesive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului