Plante de gradina

#altoire #inmultire #trandafiri

Altoirea trandafirilor

Stiai ca toate speciile de trandafiri pot fi inmultite prin altoire cu ajutorul puietilor de maces , care joaca rolul de portaltoi? Una dintre cele mai folosita metode este altoirea in ochi dormind. Iata cateva aspecte legate de modul in care se face aceasta lucrare:


1 Semanarea puietilor de maces


Vara, cand fructele de maces au culoare verde - galbuie (atentie, nu rosie pentru ca semintele vor rasari mai greu), se recolteaza, se zdrobesc si apoi se insamanteaza imediat, cu pulpa zdrobita, la o adancime de 3-4 cm si distanta de 20-30 cm. Toamna se aseaza peste stratul semanat mranita sau frunze uscate.

In cursul anului viitor, se plivesc de buruieni si se uda la nevoie pana in toamna cand puietii portaltoi de maces se scot si se planteaza la distante mai mari (60 cm intre randuri si 20 cm pe rand) in vederea altoirii.


2 Pregatirea puietilor de maces


Altoirea puietilor de maces in ochi dormind se face in perioada august -septembrie. Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului (portiunea ce face trecerea intre radacina si tulpina) care se curata bine cu o carpa uscata.

Dupa ce stergi bine aceasta portiune trebuie sa faci o taietura sub forma de „T” – o taietura verticala de circa 1 cm si una orizontala de circa 2,5 cm. Cu ajutorul briceagului se dezlipeste putin scoarta de-a lungul taieturii longitudinale, pentru a face loc ochiului de trandafir.


3 Prelevarea ochiului


Urmatorul pas este extragerea ochiului de pe lastarul altoi.

Lastarul altoi se taie de la trandafirul pe care vrei sa il inmultesti si trebuie sa fie gros de 5-8 mm, cu cateva frunze, iar floarea din varf sa fie trecuta.

Ochii din spatele frunzelor trebuie sa fie bine dezvoltati, insa nu porniti in crestere. Imediat dupa recoltarea lastarului, se indeparteaza spinii si frunzele, mai putin codita frunzelor.

Ochiul altoi se scoate de pe lastar impreuna cu o portiune de coaja si cu foarte putin lemn. Daca pojghita de lemn este prea groasa, altoiul nu se prinde.


4 Altoirea propriu-zisa


Ochiul extras se introduce sub coaja puietului de maces, impingandu-l cu o spatula. Daca ochiul este mai lung si nu intra in intregime sub coaja, partea care ramane in afara se taie pe linia orizontala a T-ului.

Dupa introducerea ochiului apasa pe marginile taieturii verticale, de jos in sus, pentru a inlatura golurile de aer. La sfarsit, zona se leaga cu ajutorul unei fasii din material plastic, rafie sau bumbac. Fasia se inconjoara de-a lungul taieturii verticale pana la acoperirea ei. Cand se ajunge in dreptul ochiului, acesta se ocoleste putin, apoi se continua infasurarea. Este important sa strangi bine legatura facand un nod.


5 Verificarea prinderii la altoire


Este recomandat sa ungi locul altoit cu ceara de altoit si sa-l acoperi cu un mic musuroi de 5-8 cm, realizat din pamant marunt si reavan. Dupa aproximativ 10 zile, desfa musuroiul si verifica daca ochiul altoi s-a prins.

Odata ce ai controlat prinderea este recomandat sa slabesti si legatura si sa refaci musuroiul de la baza. Pentru a proteja ochiul altoi de temperaturile scazute este indicat sa faci un musuroi mai mare, de circa 15 cm. Este foarte important ca in primavara, imediat ce pericolul gerurilor a trecut, sa desfaci cu atentie musuroiul, pentru a evita ca ochiul sa se asfixieze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului