Plante de gradina

#gradina #plante gradina #udarea plantelor # plante vara

Ajuta-ti plantele sa treaca cu bine peste vara

In canicula verii, sub razele puternice ale soarelui, plantele au acelasi mecanism de a lupta cu caldura ca si oamenii: transpira, elimina umezeala pentru a-si scadea temperatura. Din acest motiv, udarea regulata a plantelor este foarte importanta vara, dar multi gradinari isi pot uda in exces plantele, greseala cu efecte la fel de negative ca si deshidratarea. Ajuta-ti plantele sa treaca cu bine peste vara observand si corectand orice problema la timp.

O planta crescuta intr-un sol nepotrivit este mai vulnerabila vara, astfel incat poate fi o idee buna sa o replantezi intr-un ghiveci temporar, astfel incat sa poti controla cat de multa apa primeste si sa o poti feri de expunerea prelungita la razele soarelui.

Cum iti dai seama ca plantele sufera din cauza soarelui?

Frunzele pleostite in timpul zilei sunt un mecanism de aparare natural al plantei impotriva expunerii prelungite la soare, dar este important sa observi starea plantei dimineata. Daca frunzele lasate si-au revenit pana dimineata, planta nu sufera si nu este in pericol.

Petele maro sau galbene pe frunze, care apar doar in zonele in care planta este expusa la lumina puternica a soarelui zi de zi, sunt un semn de alarma ca planta are nevoie de mai multa umbra.

Cand uzi plantele prea mult sau prea putin?

Unele plante se descurca singure pe timpul verii, chiar daca nu sunt udate. Chiar si unele tipuri de gazon pot fi lasate sa se usuce complet si isi revin toamna.

Plantele sensibile pot suferi insa la fel de mult daca sunt udate prea mult. Cel mai sigur semn al faptului ca uzi plantele prea mult este faptul ca frunzele se inmoaie si se lasa fara sa-si revina peste noapte. In acest caz, cel mai bun sfat este sa aplici in ingrasamant inainte de urmatoarea udare.

Cand pamantul din gradina este foarte uscat, se recomanda udarea de doua ori in aceeasi zi. Deoarece solul uscat actioneaza ca un burete, apa se raspandeste mai intai pe orizontala. A doua udare permite coborarea apei la radacinile plantelor, dar dupa doua udari in aceeasi zi este important sa lasi pamantul sa se usuce bine inainte de a uda din nou.

Cel mai important sfat, pe care putini gradinari il ignora, este udarea plantelor dimineata sau seara pe timpul verii, niciodata in timpul zilei, cand razele soarelui evapora rapid o mare parte din apa.

Ce poti face pentru plantele in ghiveci?

In gradina, un strat de mulci poate pastra umiditatea in sol, lucru ce reduce nevoia de udare regulata. Pentru plantele in ghiveci, vara poate fi si mai grea, chiar daca pot fi ferite de razele soarelui.

Cu cat o planta este intr-un ghiveci mai mic, cu atat riscul de deshidratare este mai mare deoarece apa din pamant se evapora mult mai repede. Udarea regulata si folosirea de ingrasaminte este importanta, dar cel mai bun lucru pe care il poti face pentru plantele in ghiveci este sa le muti intr-un ghiveci mai mare atunci cand este necesar.

Alte sfaturi pentru a ajuta plantele sa treaca cu bine peste vara

Cu cat elimini mai repede frunzele moarte si florile uscate, cu atat mai bine. Materia organica uscata, atasata in continuare de planta consuma apa si poate slabi planta si mai mult.

Daca planuiesti sa instalezi un sistem de irigare in gradina ta, cele mai utile pe timpul verii sunt cele prin picurare si cele subterane, care ofera umezeala necesara chiar la radacina plantei, fara pericolul evaporarii.

Foto: Fiskars.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului