Plante de gradina

#artar #arbust #plante de interior #artar de camera #abutilon

Abutilon, artarul de camera

Cu flori delicate in forma de clopotei si in culori vibrante, artarul de camera este o planta ideala pentru apartament. Este usor de ingrijit si inmultit si devine o adevarata incantare in sezonul cald, cand infloreste. Daca vrei sa iti infrumusetezi locuinta, descopera mai jos cum sa intretii artarul de camera!


Ce este artarul de camera

Artarul de camera, pe numele lui stiintific Abutilon hybridum, este un arbust cu frunze vesnic verzi, asemanatoare artarului. Florile sunt mari, in diverse culori: albe, rosii, violet, portocalie sau galbene. Infloresc pe toata perioada sezonului cald, din primavara pana la sfarsitul toamnei. Datorita dimensiunilor sale, acest arbust este ideal ca planta de apartament, dar si pentru terase si balcoane.


Cum sa ingrijesti artarul de camera

Artarul de camera, cunoscut si sub numele de "Lanterna chinezeasca", datorita florilor in forma de clopotei, este o planta care iubeste lumina. In sezonul rece este bine sa fie lasat in casa, intr-o zona luminoasa, cu umiditate mare. Vara, planta poate fi amplasata pe balcon sau in curte, la semiumbra, ferita de curentii de aer.

De altfel, planta va inflori abundent atunci cand beneficiaza de conditiile potrivite. In schimb, daca este tinuta in interior, departe de lumina, va inflori mai rar sau chiar deloc.

Artarul de camera are nevoie de apa din abundenta, in special in sezonul cald. Iarna, udarea este mai moderata, insa solul trebuie sa fie in permanenta umed. Din cand in cand, planta trebuie pulverizata cu apa, dar in asa fel incat sa nu ajunga la flori. Atunci cand nu beneficiaza de conditiile optime de umiditate, frunzele plantei se rasucesc.

Pe toata perioada sezonul cald, din martie pana in august, artarul de camera are nevoie de fertilizare. Ingrasamintele se adauga la baza plantei, la fiecare doua saptamani. Pentru o dezvoltare placuta, planta are nevoie de un sol bogat in substante hranitoare. Compostul este cea mai buna optiune, la care se adauga turba si nisip, pentru o drenare eficienta a apei.

Abutilonul se tunde anul, in fiecare toamna, dupa ce a trecut sezonul infloririi. Planta se taie pe jumatate, pentru a stimula cresterea si inflorirea abundenta in urmatorul sezon.


Cum se inmulteste artarul de camera

Artarul de camera se inmulteste prin butasi si mai rar prin seminte. Butasii sunt tulpini de aproximativ 10 centimetri care se obtin din tunderea plantei in fiecare toamna. Butasii se transfera intr-un bol cu apa pana cand formeaza radacini, dupa care sunt plantati in ghivece cu nisip umed.

In primele zile de la inradacinare, butasii se uda abundent si sunt pastrati in spatii cu multa lumina si temperaturi de 20 - 25 de grade.

In cazul inmultirii prin seminte, acestea sunt culese la inceputul primaverii si cultivate in ghivece cu sol format dintr-un amestec de pamant de flori si nisip. Puietii de artar de camera vor aparea in decurs de 3 saptamani.


Care sunt daunatorii periculosi pentru artarul de camera

Artarul de camera este atacat de diaspididae, afide, paianjenul rosu comun si musculita alba de sera. Acesti daunatori sunt distrusi cu ajutorul substantelor insecticide.

Sursa foto: american-farms.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare