Plante de gradina

#rozmarin #lavanda #busuioc #patrunjel #plante aromatice #marar #ierburi aromatice #menta #dafin

8 plante aromatice bune de crescut in casa

Daca te-ai saturat sa tot dai bani pe plante aromatice sau sa pierzi timp si energie cautandu-le la piata sau la supermaket , te poti baza pe o varianta mai la indemana: sa le plantezi la tine acasa. Iata, pe scurt, ce presupune cresterea fiecare plante aromatice pe care o folosesti frecvent si ce sanse ai sa le cresti intr-o gradina interioara .



1. Lavanda


Puternic parfumata, lavanda poate fi cam pretentioasa uneori. Secretul este sa gasesti o specie de lavanda care se adapteaza usor climatului din tara si sa tii plantele pe geam, la soare, cand sunt in perioada de inflorire.


2. Menta


Plantele din familia mentei nu prea sunt perene si cer anumite conditii de crestere. Lasata libera, menta se va inmulti usor si rapid, isna are nevoie de un ghiveci incapator si apa din belsug.


3. Rozmarinul


Nu este deloc greu sa cresti rozmarin. Este o planta care iubeste caldura, fiind asociata cu climatul de langa Marea Mediteraneeana, insa poate fi crescuta oriunde, daca i se respecta aceasta cerinta. Ofera-i destul soare si fereste-o de frig si inghet.


4. Patrunjelul


Este o planta folosita foarte des in bucataria romaneasca, multumita gustului usor amarui. Cresterea patrunjelului in casa se face foarte usor, chiar in ghivece mici pe care sa le tii in bucatarie, pentru a le avea aproape cand gatesti.


5. Usturoiul


Chiar daca la noi este cunoscut doar un fel de usturoi, in realitate, exista sute de specii de usturoi, in intreaga lume. Cauta seminte din specii mai putin cunoscute, sadeste-le si ingrijeste-le pentru a vedea cum se dezvolta. In plus, usturoiul se va dezvola chiar si in frig, deci nu trebuie sa aiba conditii prea dificile de crestere.


6. Busuiocul


Este o alta planta aromatica nepretentioasa, care va creste rapid oriunde i se ofera soare din belsug si un pamant bun. In scurt timp, vei avea ocazia sa culegi zilnic frunze de busuioc si sa te bucuri de aroma lor. De fapt, culegand in mod constant frunzele de busuioc ii dai ocazia sa se dezvote mai bine si mai frumos.


7. Dafinul


Este o planta care va creste in orice sezon si va ramane mereu verde, avand in vedere ca provine tot din zona Mediteraneeana, la fel ca rozmarinul. Desi dafinul poate creste inalt si viguros ca un copac, este desoeri pastrat la mici dimensiuni, fiind tuns sau tinut intr-un ghiveci. Dafinul creste usor si rapid, iar primavara face flori mici si galbene, care se transforma in fructe rosii toamna.


8. Mararul


Este o planta aromatica, ideala pentru gradina din spatele casei, unde o poti sadi printre legume, dar si pentru gradina interioara, unde se va adapta de minune intr-un ghiveci. Poti beneficia de cel mai bun gust al mararului numai cand acesta este proaspat cules.
Mararul este o planta anuala, iar semintele sale vor da foarte repede roade, daca sunt ingrijite corespunzator.

Truc: Cumpara o jardiniera mai mare si pozitioneaz-o pe calorifer sau pe o etajera aflata mai sus in bucatarie. Umple-o cu pamant si sadeste in ea maxim 4 plante armoatice deodata. Ca sa-ti usurezi munca, tine aproape o stropitoare cu apa la temperatura camerei care sa fie, in permanenta, plina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului