Plante de gradina

#orhidee #sfaturi #ingijire

7 sfaturi pentru iubitorii de orhidee

Daca te numeri si tu printre cei care adora orhideele si ai deja o colectie din ce in ce mai mare acasa sau iti place sa le oferi si sa le primesti, atunci sigur vrei sa afli cele mai bune sfaturi stranse de la iubitorii de orhidee , care sa te ajute sa-ti inmultesti si mentii in forma ideala colectia.


1. Cauta orhidee cu boboci neinfloriti


Florile vor dura mai mult. Daca florile unei anumite plante rezista cam patru saptamani, din momentul in care infloreste, atunci cand cumperi una gata inflorita, ai putea avea surpriza ca aceasta sa mai reziste cateva zile, maxim o saptamana. Alege, deci, orhidee cu multi boboci, pentru ca ai toate sansele sa te bucuri de florile lor pentru o perioada cat mai lunga.


2. Ai grija la excesul de apa


O greseala frecventa a necunoscatorilor de orhidee este excesul de apa. Apa cauzeaza moartea radacinilor si, ca rezutat, planta se ofileste si ea. Orhideele nu ar trebui sa stea in apa, ci intr-un mediu deschis si aerisit, care permite radacinilor plantei sa respire in voie. In cele din urma, orhideele ar trebui udate doar daca mediul in care stau este complet uscat. Orhideele din specii mai rare ar putea avea nevoie de ingrijiri speciale, insa sfaturile de aici se refera la ingrijirea orhideelor raspandite in toata lumea.


3. Asigura-i orhideei lumina potrivita


Ai grija ca orhideea sa primeasca cantitatea potrivita de lumina. Necunoscatorii nu ofera destula lumina orhideelor si de aceea, nu pot determina planta sa infloreasca. Cea mai mare problema in afara de excesul de apa este lipsa de lumina, iar pentru a intelege cum functioneaza orhideele trebuie sa afli unde si in ce conditii cresc ele in mod natural. Unele cresc sub adapostul unui copac si au nevoie de aer in zona radacinilor si nu de multa lumina, altele cresc pe langa stanci, in zone uscate, dar expuse la soare si foarte putine cresc in pamant.


4. Verifica-i problemele in mod regulat


Priveste cu atentie fiecare planta, cel putin o data la doua saptamani si afla daca are nevoie de anumite masuri. Daca observi insecte atasate de tulpina sau frunze, verifica atent si florile din jur ca sa vezi daca nu au fost afectate si apoi indeparteaza-le ca sa le salvezi.


5. Tine legatura cu alti iubitori de orhidee


Cel mai destept lucru pe care il poti face este sa iei legatura cu alte persoane pasionate de orhidee si sa faci schimb de sfaturi cu ele. Poti gasi discutii de internet, pe forumuri dedicate gradinarilor si poti afla acolo tot ce ai nevoie pentru a iti organiza si ingriji mai bine colectia de orhidee. Astfel, ingrijirea orhideelor poate deveni un hobby foarte satisfacator si poti face schimb de plante cu alti crescatori .


6. Nu folosi un vas prea mare pentru orhidee


Vasul in care tii orhideea trebuie sa se potriveasca marimii radacinilor, nu trebuie sa depaseasca floarea in inaltime. Multi gresesc, acoperind o portiune prea mare din floare si lipsind-o astfel de lumina si aer. Cea mai buna varianta este sa pui orhideea intr-un vas lunguiet de sticla.


7. Priveste planta in ansamblu


Cand cumperi o planta noua, nu te concentra prea tare (numai) pe floare. Inspecteaza atent planta in ansamblu: tulpina, frunze, partea vizibila a radacinilor si sanatatea generala a plantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului