Plante de gradina

#gradina #trandafiri # cum sa tunzi trandafirii #lucrari gradina toamna

6 sfaturi despre cum sa tunzi corect trandafirii toamna

Tunderea trandafirilor este cea mai intimidanta operatiune care pica in sarcinile gradinarilor. Insa oricat de nepriceput ai fi in arta gradinaritului, este mult mai sanatos sa tunzi trandafirii, decat sa ii lasi sa creasca in dezordine. Iata cum trebuie sa procedezi pentru taierea de toamna a trandafirilor.
 

1. Unelte necesare

Tunderea trandafirilor in acest anotimp este o necesitate pentru a-i pregati de intrarea in stare vegetativa. Indepartarea ramurilor lungi ale trandafirilor este necesara astfel incat acestea sa nu fie distruse de zapada sau de vantul iernii. Vei avea nevoie de doua foarfeci, dintre care una cu maner lung si o pereche de manusi groase care sa te protejeze de spini. Asigura-te ca uneltele sunt ascutite.

2. Privire de ansamblu

Priveste tufa de trandafiri in ansamblu, dar incepe intotdeauna operatiunea de taiere din partea de jos a acesteia. Indeparteaza lastarii lacomi aparuti si apoi continua taierea ramurilor din centrul tufei, pentru a crea o zona aerisita.

3. Taieturi curate

Taie cam la o treime din lungimea ramurii, la un centimetru de cel mai apropiat lastar. Taierea se face in unghi de 45 de grade, iar marginea trebuie taiata curat. Orice taietura neregulata trebuie ajustata pentru a nu lasa daunatorii sa atace planta.

4. Indeparteaza ramurile vechi

Ramurile imbatranite vor trebui indepartate prin taieri succesive. Taie pana cand vezi o culoarea alba in mijlocul taieturii. Este semnul ca de acolo ramura se poate regenera.

5. Sigileaza taietura

Daca vrei sa te asiguri ca trandafirii proaspat taiati nu vor pica prada atacului daunatorilor, poti sigila taieturile cu clei produs de pomii fructiferi din gradina ta. Aduna clei de pe trunchiurile de prun sau de visin, dizolva-l in apa si apoi sigileaza capetele scurtate ale ramurilor de trandafir.

6. Acopera radacinile

Pentru un somn de iarna cat mai linistit al trandafirilor tai, este bine sa ridici un musuroi de pamant in jurul tufei de trandafiri. Acesta va trebui indepartat abia la primavara, pana atunci avand rolul de a proteja radacina plantei de ger.

Foto: greatchalfield.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare