Plante de gradina

#echinaceea #seminte echinaceea #plantare echinacee #Echinacea purpurea #planta medicinala

5 sfaturi pentru cultivarea corecta a echinaceei. Iata ce trebuie sa faci!

Echinaceea este o planta in care merita sa investesti din plin. Fie ca o folosesti doar in culturi ornamentale din gradina, fie ca dezvolti o afacere prin cultivarea intensiva a plantei medicinale, echinacea te va rasplati fie prin aspectul ei de margareta colorata, fie printr-un profit consistent.

 

1. Ingrasa solul

Echinacea nu este atat de pretentioasa in privinta calitatii solului, insa nu strica sa il ingrasi inainte de a sadi semintele plantei. Gunoiul de grajd este excelent pentru aceasta operatiune, cu conditia sa fie imprastiat si amestecat cu pamantul inca din toamna. La culturile intensive se aplica o cantitate de 15-20 de tone la hectar. In gradina ta, o roaba de gunoi de grajd va fi suficienta. Ai grija ca terenul sa fie bine expus la lumina soarelui.

2. Alege semintele potrivite

Daca intentionezi sa faci o afacere din cultivarea plantei medicinale, atunci este foarte potrivit sa te opresti la verietatea Echinacea purpurea. Alege seminte care provin dintr-o cultura ecologica si sunt certificate. Pentru scopuri decorative insa, poti trage cu ochiul la ultimele soiuri hibride create de botanistii americani si olandezi. Acestea au diverse culori care pot satisface gustul oricarui gradinar indragostit de munca sa.

3. Asaz-o dupa leguminoase

Insamantarea se poate face pana la inceputul lunii mai, planta avand perioada de inflorire de la sfarsitul lunii august pana la primul inghet. Cel mai bine este ca pe terenul pe care insamantezi echinacea sa fi fost plantate leguminoase cu boabe. Mazarea este o cultura care precede pe cea de echinacea cu bune rezultate. Concentratia de azot lasata in sol ajuta la dezvoltarea plantei.

4. Planteaza rar

Asigura un spatiu necesar dezvoltarii plantei, lucrul acesta te va scuti ulterior si de efectuarea operatiunilor de rarire. Samanta de echinacea se pune in cuiburi lasand distanta de 40-50 de cm intre acestea. Dupa plantat se asigura o udare consistenta pentru ca semintele sa incolteasca rapid.

5. Fereste-o de buruieni

Nu va trebui sa aplici tratamente impotriva unor boli, planta avand o rezistenta sporita. Singurii daunatori pentru echinacea se dovedesc buruienile care pot sufoca planta. In stadiul de crestere va trebui sa cureti constant terenul de plante invazive si sa faci si o prasila sau doua.

Sursa foto: wikimedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului