Plante de gradina

#plante #paste #plante de gradina #floarea pastelui

5 secrete despre Floarea Pastelui

Asa cum sarbatoarea Craciunului are o floare care ii poarta numele, si Pastele a dat nume unei plante - Pastita sau Floarea Pastelui. Pentru ca este foarte frumoasa, planta este des folosita in decorarea gradinii. Iata cateva lucruri interesante despre aceasta floare:

1. De ce a primit acest nume

Un naturalist care a studiat vreme de peste trei decenii aceasta planta, cunoscuta cu denumirea stiintifica de Anemone nemorosa, a stabilit ca perioada ei de inflorire este intre 16 martie si 22 aprilie, adica exact in preajma sarbatorii Pastelui. In unele zone, planta este cunoscuta si cu denumirea de gainuse, oita, pascuta, turculet, floarea-ostilor, floarea-pasarilor, floarea vantului sau painea-pastelui.

2. Planta Pastelui, o planta toxica

Planta contine substante toxice atat pentru animale, cat si pentru om. Planta contine un alcaloid numit anemonina, care poate provoca iritatii ale pielii sau chiar iritatii gastro-intestinale in cazul in care este ingerata. Are un gust amar si poate provoca greata, varsaturi si diaree.

3. Poate fi folosita ca medicament

Desi este o planta toxica, ea este utilizata in anumite conditii in medicina naturista impotriva paraliziei, a reumatismului si a gutei. Substantele continute de ea au efect sedativ si relaxant. Trebuie spus ca orice tratament cu aceasta planta nu trebuie facut decat la sfatul si sub supravegherea unui medic. Studiile de pana acum au inclus-o in randul plantelor care pot cauza moartea.

4. Folosita pentru vopsirea oualor

Planta se gaseste in natura sub diferite culori, de la alb, galben, rosu, lila sau oranj, iar pentru ca pigmentul sau este foarte puternic, femeile de la tara o foloseau pentru vopsirea oualor. In vasul in care fierbeau ouale se puneau petalele si se obtineau astfel diferite culori.

5. Considerata planta protectoare

Potrivit traditiei populare, florile de anemona au puteri miraculoase, fiind considerate o bariera in calea spiritelor rele si a magiei negre. In legendele grecesti, anemonele mai erau numite si "lacrimile Afroditei".

Sursa foto: alpinet.org:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului