Plante de gradina

#curiozitati #lavanda #flori #plante de gradina #lenantica

5 curiozitati despre lavanda

Levantica sau lavanda este o specie de plante din familia Lamiaceae, cunoscuta indeosebi pentru mireasma sa placuta, dar si pentru beneficiile medicinale. Este o planta inalta, de 30-50 cm, cu frunze mici, inguste, si flori albastre-violet parfumate. Este cultivata in gradini, dar se gaseste si pe campuri, si infloreste toata vara. Iata cateva curiozitati despre lavanda!


1. Lavanda si Egiptul

Lavanda era folosita in urma cu 2500 de ani in procesul de mumificare in Egiptul Antic. De asemenea, se speculeaza ca frumoasa Cleopatra a folosit un parfum din lavanda pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar si Marc Antoniu. In plus, se spune ca sarpele care ar fi muscat-o si ucis-o pe Cleopatra a fost gasit intr-un tufis de lavanda.


2. Lavanda la romani

Se spune ca romanii foloseau florile de lavanda pentru a-si parfuma casele, pentru a se spala, dar si pentru a alunga insectele. De asemenea, levantica era prepararea manacarurilor.


3. Lavanda si regina

Regina Victoria, ultima reprezentanta a casei de Hanovra, ce si-a imprumutat numele unei epoci - cea victoriana -, a cerut ca mobila din casa sa fie stearsa cu solutii obtinute din lavanda. De asemenea, regina folosea lavanda pentru prepararea ceaiului, intrucat o ajuta sa-si calmeze durerile stomacale si pe cele de cap.


4. Lavanda si ciuma

In timpul ciumei din Londra, din secolul al XVII-lea, oamenii purtau flori de lavanda la incheieturile mainilor pentru a tine la distanta bacteriile si a lupta cu infectiile.


5. Lavanda si aromaterapia

Rene Maurice Gattefosse a fost unul dintre primii oameni care au facut cercetari in legatura cu puterile vindecatoare ale lavandei, la inceputul anilor 1900.

Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai folositoare in tratamentul acneei, potrivit aromaterapeutilor. De asemenea, s-a constatat ca uleiul de lavanda poate imbunatati calitatea somnului, vindecand insomnia, daca pernele sunt stropite cu picaturi din acest ulei.

Studiile efectuate in laboratoarele din Franta, la inceputul secolului al XX-lea, au aratat ca lavanda este un puternic antibacterian.

Sursa foto: juniperdesert.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului