O gradina situata pe un deal nu difera mult de una clasica. Insa, spre deosebire de cea din urma, poate fi mai dificil de ingrijit. Daca gazonul si ingrijirea lui iti dau batai de cap, afla ca poti inlocui iarba cu plante de tip gazon, adaptate cultivarii pe dealuri. Iata patru dintre cele mai potrivite si frumoase plante de tip gazon pentru o gradina situata pe deal!
Gazonul unei gradini aflate pe deal poate fi acoperit cu plante tip arbusti, cu radacini adanci, dar si cu unele clasice, care vor acoperi rapid suprafata gradinii. Indiferent asupra carui tip de plante se indreapta preferinta ta, este important ca alegerea sa fie facuta in baza a trei factori standard: luminozitatea, accesul la apa si ingrijirea pe care o poti oferi gazonului din gradina de pe deal.
In continuare, descopera o serie de plante adecvate cultivarii in gradinile deluroase, in zone bine luminate, dar si in cele umbroase. Tine cont de faptul ca majoritatea sunt plante perene si, in anumite cazuri, sunt considerate invazive.
Iedera
Iedera (Hedera helix) este una dintre cele mai utilizate plante de tip gazon si poate fi cultivata cu succes si intr-o gradina situata pe deal. Planta cataratoare, iedera va alcatui in cel mai scurt timp un covor verde, cu aspect salbatic, pe solul unde este plantata.
O poti cultiva cu succes in zonele semiumbrite si umbrite ale gradinii. Poate fi considerata o planta invaziva, insa iedera prezinta avantajul de a sufoca buruienile de la nivelul solului.
Piciorul-caprei
Planta Aegopodium podograria 'variegatum', cunoscuta local sub denumirea de piciorul-caprei, reprezinta o alta alegere inspirata pentru a acoperi gazonul unei gradini de pe deal. Este o planta perena, cu aspect placut, datorat frunzelor sale variegate, in nuante de verde si alb.
De regula, prefera zonele umbroase, cu sol umed in permanenta, si nu are nevoie de ingrijiri speciale pentru a se dezvolta (atinge o inaltime de maxim 20 cm). Specia salbatica are tendinta de a se raspandi necontrolat.
Pervinica
Pervinica sau saschiul (Vinca Minor) este o planta intalnita, pe teritoriul Romaniei, cu precadere in padurile de stejar si de fag, unde formeaza un covor compact, verde viu. Este o planta perena, ce atinge o inaltime de circa 20 cm, cu frunze mici, ovale si lucioase. Pervinica este folosita si ca planta medicinala, in tratarea unor afectiuni multiple.
Perfecta pentru o gradina situata pe un deal, pervinica te va incanta si datorita florilor sale mici, albastre-violet. In plus, Vinca Minor are darul de a inhiba dezvoltarea buruienilor si permite plantarea intercalata a unor flori precum narcisele pe durata primaverii.
Urizca-moarta-galbena
Urzica-moarta-galbena (Lamium galeobdolon), cunoscuta si sub denumirea de galbinita ori zabrea, este ideala ca planta de gazon in gradinile umede si umbroase, desi se va dezvolta si in zonele bine luminate. Este o planta rezistenta, care face fata cu brio intemperiilor, si acopera eficient suprafetele unde este cultivata. Florile sale galbene apar in lunile aprilie si mai. Este utilizata si ca planta medicinala.
Foto: gardenality.com