Plante de gradina

#curiozitati #plante de gradina #ruscuta #ruscuta de primavara #adonis

4 curiozitati despre ruscuta de primavara

Cunoscuta si sub numele de spantul de calul, bulbuc, buruiana neagra, chioara-gaii sau deditel galben, floarea care poarta numele lui Adonis (Adonis Vernalis) este declarata monument al naturii in Romania. Creste in zonele de podis si de deal din tara noastra, preferand pasunile si fanetele uscate.

1. Medicamentul cailor

In trecut, gospodarii de la tara se foloseau de calitatile plantei pentru a trata caii de dalac, o boala transmisibila si la om, mai rar intalnita dupa inventia penicilinei. "Cu spanz taranul vindeca caii bolnavi de dalac" - se arata intr-un dictionar al Limbii Romane aparut in 1929 sub ingrijirea lui Constantin Saineanu.

2. Utilizari medicale

Planta este folosita in tratarea anumitor afectiuni cardiologice sau neurovegetative. In perioada de inflorire, aprilie-mai, se recolteaza partile aeriene ale plantei. Acestea sunt folosite, sub forma de infuzie, in tratarea tahicardiilor extrasistole de natura nervoasa si in hipertensiunea arteriala.

Ceaiul de ruscuta se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Ceaiul se consuma rece. Ajuta la intarirea inimii, rareste bataile cardiace si este un puternic diuretic. Inainte de a consuma ceaiul, consulta un medic!

3. Floare mitologica

Deditelul apare pentru prima data in mitologia greaca intr-o stransa legatura cu mitul iubirii dintre Afrodita si Adonis. Gelos pe junele a carui frumusete cucerise inima zeitei, Ares, zeul razboiului se deghizeaza in mistret si il ucide pe Adonis. Afrodita incearca cu disperare sa-l readuca la viata pe iubitul ei, dar nu reuseste decat sa transpuna culoarea parului lui Adonis in florile ce de atunci ii poarta numele.

4. Planta ornamentala in SUA

La noi in tara, ruscutele nu sunt atat de mult folosite in gradini pe post de plante ornamentale. Poate si datorita faptului ca, in ciuda numelui sau stiintific, ruscuta imprastie un miros slab, greu de definit, dar neplacut.

Cu toate acestea, in America de Nord, unde planta nu creste in mod spontan, gradinarii s-au obisnuit sa o cultive in gradini pentru stralucirea florilor ei.

Sursa foto: hortipedia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului