Plante de gradina

#curiozitati #plante de gradina #iarba matei #catnip

4 curiozitati despre iarba matei

Catnip (iarba matei) este o planta perena din familia Lamiaceae (familia mentei), cultivata in special in Europa si Asia. Aceasta planta are un miros aromat puternic, asemanantor cu cel al lamaii, iar pisicile sunt innebunite dupa mireasma sa. Iata si alte curiozitati despre aceasta planta!


1. Iarba matei este usor de crescut

Aceasta planta poate creste in mod spontan pe drumuri, insa poate fi cultivata si in gradina sau in ghivece. Cea mai buna perioada de plantare este dupa ultimul inghet. Fiind o planta perena, iarba matei va inflori si in urmatorul an, in conditiile in care este bine ingrijita.


2. Pisicile iubesc iarba matei

Florile si frunzele acestei plante contin un ulei aromat care stimuleaza puternic centrul nervos, raspunzator de miros, de la nivelul creierului pisicii. Astfel, iarba matei trezeste un raspuns puternic la feline, care vor sa se apropie si sa miroasa mai indeaproape iarba afrodisiaca. Multe magazine pentru animale au introdus jucarii cu iarba matei, pe care iubitorii de feline le pot cumpara pentru ca pisica sa se poata bucura in voie.


3. Iarba matei poate fi un instrument de dresaj

Pisica isi poate mentine mult mai bine sanatatea si forma fizica cu ajutorul acestei plante. Astfel, daca incurajezi pisica sa foloseasca jucarii impregnate cu iarba matei, o incurajezi, de fapt, sa se mentina intr-o forma fizica buna. Felinele se vor juca si nu vor realiza ca sunt supuse unui efort fizic.

Cu toate acestea, exista si dezavantaje ale folositii ierbii matei. Unul dintre efectele adverse ale acestei plante asupra pisicii este salivarea in exces.


4. Iarba matei este folosita pentru prepararea ceaiului

Iarba matei nu este doar o planta decorativa, ea poate fi folosita si pentru prepararea ceaiului. Aceasta planta este un remediu natural pentru tratarea durerilor de cap si a insomniei. Pentru a prepara ceaiul din iarba matei este recomandat sa usuci frunzele, sa adaugi intre 1 si 3 lingurite la o cana cu apa si sa lasi sa fiarba. De asemenea, ceaiul din iarba matei este folosit si in cazul problemelor digestive.

Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului