Plante de gradina

#galbenele #plante medicinale #tataneasa #echinacea

3 plante medicinale usor de cultivat in gradina

Plantele medicinale pot constitui un bun inlocuitor al medicamentelor din comert in tratarea celor mai diverse afectiuni. Fara a le consuma dupa ureche, descopera ce plante medicinale deosebite poti cultiva si tu in gradina proprie!



Echinaceea


Echinaceea este o planta medicinala folosita la intarirea sistemului imunitar , pentru a preveni si combate racelile, durerile in gat si infectiile sinusurilor. Echinaceea este utila si in tratarea infectiilor tractului respirator si a infectiilor urinare. La nivelul pielii, echinaceea vindeca ulceratiile.

Exista mai multe specii de echinaceea: E. augustifolia, E. pallida si E. purpurea. Dintre acestea, cele mai utile sunt Echinaceea pallida, pentru radacini, respectiv, Echinaceea purpurea, pentru partea aeriana.

Intrucat nu este o planta pretentioasa, echinaceea poate fi cultivata in toate zonele tarii. Cu toate acestea, ideal ar fi ca speciile de E. augustifolia si E. pallida sa fie cultivate in zone joase, pe soluri usoare si calde, unde sa beneficieze de multa lumina.

Plantele de echinaceea pot fi cultivate in gradina ta in solul in care s-au mai cultivat leguminoase sau alte plante cu recolta timpurie ce lasa solul curat de plante nedorite si resturi vegetale.

Toate speciile de echinaceea reaspund bine la ingrasaminte organice, de tipul gunoiului de grajd.

Culturile de echinaceea sunt ferite de boli si daunatori care produc pagube insemnate si necesita o ingrijire minima (in special, plivit ).

Dupa ce se prind, semintele de echinaceea iti vor asigura prezenta plantelor an de an.


Tataneasa


Radacina si frunzele de tataneasa (Symphytum officinale) ajuta la vindecarea ranilor si a taieturilor, atunci cand sunt aplicate extern. De asemenea, ceaiul de tataneasa te scapa de tuse, avand reputatia si de a fi de folos in procesul de refacere a oaselor in urma fracturilor.

Daca vrei sa cultivi aceasta planta medicinala in gradina proprie, afla ca tataneasa prefera zonele insorite. Creste primavara si vara si rezista perioadelor de seceta. Tataneasa prefera solurile bogate in materii organice, cu un pH de 6.0-7.0. Poate fi cultivata in diferite tipuri de soluri, totusi, de la cele nisipoase la cele argiloase. In cazul in care plantezi seminte de tataneasa, ar fi bine sa stii ca acestea au nevoie de o perioada de frig (iarna) si ar putea sa nu germineze timp de doi ani.


Galbenelele


In gradina ta isi pot face loc si galbenelele (Calendula officinalis). Aceasta planta medicinala este utila, la nivelul pielii, in tratarea ranilor si a arsurilor minore. Intern, galbenelele pot determina ameliorarea iritatiilor digestive minore. Florile de galbenele sunt comestibile si pot fi folosite pentru a inveseli o salata clasica de vara.

Daca iti doresti sa cultivi galbenele in gradina ta, trebuie sa stii ca acestea prefera solurile bogate, bine drenate, insa se adapteaza si la alte tipuri de terenuri. Prefera zonele luminoase, pot atinge o inaltime de 2-5 cm si pot produce flori de la mijlocul verii pana toamna tarziu. Planteaza semintele de galbenele la inceputul primaverii si bucura-te de prezenta lor an de an!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului