Plante de gradina

#menta #bambus #plante de gradina #glicina

3 plante care risca sa iti invadeze gradina

Pe langa culturile de legume, gradina proprie este locul perfect si pentru a creste plante medicinale sau decorative. Cu toate acestea, inainte de a le alege pe acelea care urmeaza sa iti infrumuseteze gradina, ia in considerare potentialul lor de extindere. Descopera, asadar, cateva plante care risca sa iti invadeze gradina!



1 Bambusul


Este o planta exotica, foarte cautata, cu un aspect inedit, dar care risca sa iti faca probleme mari daca alegi sa o sadesti in gradina proprie. Atunci cand il achizitionezi, bambusul este doar o planta micuta care poate fi ingrjita cu usurinta, intr-un vas cu apa, alaturi de celelalte plante din casa.

Insa, pe masura ce se dezvolta, bambusul va trebui mutat in gradina. Iar problemele intervin abia acum: odata ajuns in pamant, bambusul isi va intinde rizomii (nu radacina) pentru a ocupa un spatiu cat mai vast, riscand, astfel, sa distruga alte plante, dar si sa acapareze o bucata mai mare decat iti doresti sau iti permiti din gradina personala.

Ce poti face in acest caz? Daca nu vrei sa renunti la arborele de bambus, ai doua posibilitati la dispozitie: fie sapi un sant in jurul acestuia, fie construiesti o bariera subterana, astfel incat bambusul sa nu poata sa isi extinda rizomii.

In cazul primei variante, este necesar sa sapi un sant cu o adancime si o latime de circa 30 cm in jurul bambusului in care sa plasezi o folie Firestone foarte groasa. Pentru si mai multa siguranta, combina aceasta metoda cu varianta numarul 2: construieste un zid de beton in jurul bambusului, asigurandu-te ca iese si la suprafata (circa 5 cm).


2 Menta


O planta medicinala pe care nu ar strica sa o ai in jurul casei, menta se poate dovedi o pacoste, in cazul in care dezvoltarea acesteia nu este supravegheata. Menta este recunoscuta, de altfel, ca fiind una dintre plantele invazive a caror raspandire este greu de controlat.

Astfel, pentru a nu avea parte de supriza neplacuta de a constata ca gradina ta a fost invadata de menta, cultiva aceasta planta medicinala doar in ghivece. Daca preferi ca menta sa iti infrumuseteze gradina, plaseaza ghivecele in pamant, lasand la vedere doar planta insasi. Evita, cu orice pret, insa, sa ii permiti sa se dezvolte direct in sol - iti va fi aproape imposibil, ulterior, sa o elimini de pe teritoriul gradinii tale.


3 Glicina


Glicina este o planta ornamentala superba, parfumata, cu flori alb-violet ce cresc pe ramuri intortocheate. Planta cataratoare, glicina poate ajunge sa iti faca probleme in cazul in care nu ii supraveghezi dezvoltarea. Inainte de a planta o glicina in gradina ta, asigura -te ca are suficient spatiu pentru a se intinde - ideal ar fi sa o plasezi langa un zid pentru a-i permite sa se catere si sa il acopere in loc sa urmeze o traiectorie nefavorabila, care sa vina in detrimentul planurilor tale de amenajare a gradinii. De asemenea, ofera-i suficient spatiu pentru radacinile puternice.

In cele din urma, nu uita sa ii ajustezi dimensiunile periodic. Este important sa o tunzi pentru prima data in luna iulie. Urmatoarea tundere ar trebui sa aiba loc 6 luni mai tarziu, in luna ianuarie.

Sursa foto: Apleasantdistraction.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare