Plante de gradina

#plante #harry potter #plante de gradina #Spanz #Matraguna #omag

3 plante bizare din franciza Harry Potter

Ai fost fanul seriei "Harry Potter" si nu te dezlipeai ore in sir de celebrele carti fantastice? Cu siguranta ai fost impresionat si de multitudinea de plante, potiuni si leacuri descrise in scenariile incitante. Cu aspect si nume bizare, multe dintre plantele mentionate in serie sunt reale si au o istorie indelungata. Mai mult decat atat, unele dintre ele se gasesc chiar si in gradinile moderne!


1. Omag (Aconitum napellus)

In seria Harry Potter, omagul este ingredientul principal al Potiunii Wolfsbane, o bautura pe care Remus Lupin o foloseste pentru a reduce simptomele transformarii sale in varcolac si pentru a-si pastra controlul psihic.

In epoca medievala, planta era folosita de vrajitoare impotriva varcolacilor, dar si pentru prepararea de substante halucinogene.

Toate partile acestei plante sunt toxice, insa in trecut, datorita proprietatilor sale anestezice, omagul a fost folosit in scopuri medicinale, inainte de inventarea morfinei.


2. Matraguna (Mandragora officinarum)

In al doilea an la Hogwarts, studentii au invatat la cursul de Herbologie cum sa replanteze matraguna, o planta otravitoare, despre care se credea ca emite un tipat fatal. La curs, studentii invatau si ca radacina de matraguna poate fi folosita pentru a readuce la starea initiala victimele vrajilor de transfigurare sau pietrificare.

Desenele medievale infatiseaza adesea radacina matragunei ca avand forma unui bebelus. Se credea ca aceasta planta emitea un tipat ascutit atunci cand era scoasa din pamant, ceea ce ducea la moartea celor care il auzeau.

In realitate, radacina matragunei are o forma ramificata, care aminteste de corpul unui bebelus. Planta contine substante otravitoare care actioneaza similar substantelor narcotice si halucinogene. In antichitate, matraguna era folosita ca somnifer si calmant. Vechii romani o mestecau inaintea operatiilor, datorita proprietatilor anestezice.


3. Spanz (Helleborus orientalis)

In "Harry Potter si Ordinul Phoenix", studentii de la Hogwats prepara un sirop din spanz care intra in compozitia unei potiuni folosite pentru calmarea anxietatii.

In zilele noastre, spanzul este o planta ornamentala, cu flori delicate, in culori vibrante, care prefera gradinile umbroase. In epoca medievala, spanzul era folosit de vrajitoare pentru a supune demonii, dar si pentru a vindeca guta.

Unii istorici sunt de parere ca o supradoza de spanz a cauzat moartea lui Alexandru cel Mare.



Sursa foto: goldenarmor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului