Plante de gradina

#arbusti parfumati #plante de gradian #arbusti gradina #flori parfumate #liliac #arbusti #iasomie

3 arbusti parfumati pe care trebuie sa ii ai in gradina

O gradina cu iz romantic, care sa te ademeneasca la citit sau la un mic dejun in aer liber, este nu doar plina cu flori multicolore, ci si cu arbusti parfumati. Iata trei dintre acesti copacei care nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina :

1. Liliacul

Pe cat este de frumos liliacul, pe atat este si de parfumat, fiind unul dintre cei mai frumosi arbusti de gradina. Florile sale mici, care pot fi albe ori violet, infloresc in luna mai si la inceputul lunii iunie. Liliacul se planteaza primavara, in aprilie-mai, intr-un loc insorit. Solul trebuie sa fie usor drenabil. Este important sa mai stii ca are nevoie sa fie udat de aproximativ doua ori pe saptamana, in prima luna de la plantare, apoi doar o singura data, saptamanal.

Sursa foto: smukkercirsen.files.wordpress.com

Poate atinge o inaltime de sase metri

Daca vrei sa ii dai o forma anume tufei de liliac, este bine ca taierile sa se faca in lunile de toamna sau primavara foarte devreme. Ai grija sa incepi toaletarea doar dupa ce liliacul a ajuns la inaltimea de doi metri. Daca nu il tai, poate ating sase metri in inaltime.

2. Iasomia

Delicat si cu note dulci, parfumul de iasomie transforma orice gradina, in luna iunie, cand infloreste, intr-un loc minunat. Florile se deschid, sfioase, odata cu apusul soarelui. Iasomia se inmulteste prin butasi, care se planteaza primavara, intr-un sol nisipos, dar suporta bine si argila.

Sursa foto:euroalter.com

Cum ingrijesti iasomia

Arbustul poate atinge o inaltime de 10 metri. Rezista si la umbra, dar ii place mai mult soarele si are nevoie de un sol bine drenat. Este o plnata rezistenta la boli si daunatori. Are nevoie de toaletare, care se face primavara devreme.

3. Vitex Agnus Castus

Vitex Agnus Castus, care mai este cunoscut si ca Mielarea, este un arbust ornamental deosebit de frumos. Arbustul este originar din Asia. Infloreste din luna august si pana in octombrie.

Sursa foto: tree-land.com

Florile sale violet au un parfum special, care in combinatie cu aerul usor racoros de toamna fac din gradina ta un mic colt de rai. Vitex Agnus Castus poate ajunge pana la o inaltime de patru metri. Ii plac solurile afanate si trebuie, de asemenea, sa il plantezi la soare. Nu este un arbust pretentios si nu are nevoie de ingriiri speciale. Toaletarea sa se face primavara devreme.

Sursa foto principala: fanpop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare