Plante de gradina

#feriga ghivesti #feriga gradina #tipuri ferigi # ferigi #feriga

10 tipuri de ferigi pe care le poti creste in gradina sau ghiveci

Ferigile, datorita frunzelor si texturii interesante, sunt o necesitate pentru orice gradina. Usor de cultivat si de intretinut, sunt foarte potrivite pentru locurile umbrite si umede. Daca unele se pastreaza mereu verzi si sunt estetice pe toata perioada anului, altele cresc foarte frumos primavara. Nu necesita ingrijire prea multa, de obicei fiind necesara doar o operatie de curatare primavara.

Iata 10 tipuri de ferigi, unele mai putin cunoscute, foarte aspectuoase si estetice si care merita un loc in gradina noastra.

Adiantum venustum

Aceasta feriga permanenta este originala din Himalaya si se descurca foarte bine la umbra. Frunzele sale delicate, de culoare verde deschis, devin tot mai intunecate odata cu inaintarea in varsta. Sunt delicate, trebuie protejate de vant si ajung la inaltimea de 22 - 38 cm.

Asplenium scolopendrium

Deseori o vedem crescand salbatic, dar se poate aclimatiza foarte bine si in gradina. Este o planta perena si necesita foarte putina ingrijire, aceasta rezumandu-se la o curatare usoara primavara. Ajunge la inaltimea de 45 - 60 cm.

Asplenium scolopendrium Crispum Group

Crispum Group are frunzele verzi cu marginile ondulate, deosebite si atrage atentia asupra ei. Onduleurile de pe marginea frunzelor se accentueaza pe masura ce planta se apropie de maturitate. Ajunge la inaltimea de 30 - 60 cm.

Athyrium niponicum

Aceasta este o feriga japoneza in culoarea foioaselor - argintiu si visiniu. Este o alegere neobisnuita si foarte atragatoare. Ii place umezeala si atinge inaltimea de 30 - 38 cm.

Dryopteris eritrosora

Cunoscuta si sub numele de feriga de toamna, dryopteris eritrosora este o feriga neobisnuita care are o crestere rosie primavara, capata culoarea bronzului si apoi devine verde. Este perena si are nevoie de ingrijire minima la inceputul primaverii. Ajunge la inaltimea de 60 cm.

Dryopteris wallichiana

Primavara, feriga de foioase dryopteris wallichiana se desfasoara pentru a ajunge pana la inaltimea de 90 cm. Daca aveti spatiu, se recomanda plantarea ei in grup.

Matteuccia struthiopteris

Este o feriga cu frunze verzi, stralucitoare la inceputul primaverii care se dezvolta intr-o planta foarte frumoasa si decorativa. Prefera solul umed si ajunge la inaltimea de 1 - 1.5 m.

Onychium japonicum

Aceasta feriga delicata este cunoscuta si sub denumirea de feriga morcovului, deoarece frunzisul ei seamna cu cel al unui brat de morcov. Este originala din Japonia, Thailanda si India, deci are nevoie de temperaturi mai crescute. Iarna ar trebui tinuta in sere si poate atinge inaltimea de 10 - 45 cm.

Osmunda regalis

Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de feriga regala si este o feriga cu frunze cu un aspect impunator care poate atinge o dimensiune destul de mare. Frunzisul ei capata culoarea bronzului toamna. Ii plac locurile umede si poate ajunge la inaltimea de 1.5 m.

Polystichum polyblepharum

Este o feriga usor de cultivat, cunoscuta si sub denumirea de feriga japoneza cu ciucuri. Varfurile frunzelor sunt acoperite cu fire aurii care ii dau denumirea alternativa de feriga cu ciucuri aurii. Poate ajunge la inaltimea de 45 - 60 cm.

Sursa foto: gardenersworld.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare