Plante de gradina

#viticultura #struguri #vin

10 lucruri interesante despre viticultura

Stiai ca primele dovezi legate de viticultura resprezinta niste podgorii fosilizate de acum 60 milioane de ani? Potrivit istoricilor, primele podgorii au existat pe langa Marea Caspica si in Mesopotamia, in zona Iranului de astazi. Iata si alte lucruri pe care nu le stiai despre viticultura:


1 Prima atestare scrisa despre viticultura apare in Biblie, in Vechiul Testament , unde se povesteste ca Noe avea o podgorie si facea vin.
 

2 Viticultura reprezentat o ocupatie importanta pentru greci, vinul fiind unul dintre articolele principale folosite in comert.


3 Egiptenii se ocupau cu viticultura inca din anii 2700 i.e.n. In aceasta zona au fost descoperite primele recipiente in care era pastrat vinul iar istoricii au concluzionat ca egiptenii aveau cunostinte despre temperatura si fermentarea vinului.


4 Vinul era considerat o bautura superioara, doar preotii si regii aveau acces la el, in timp ce clasele inferioare beau bere.


5 Hippocrate obisnuia sa prescrie foarte des vin bolnavilor.


6 In zona de vest a Europei, dezvoltarea viticulturii se datoreaza romanilor. Acestia detineau cunostinte legate de soiurile de struguri, bolile care atacau vita de si tipurile de sol unde aceasta se dezvolta mai bine.


7 Descoperirile arheologice si arata ca viticultura a fost practicata pe teritoriul tarii noastre de acum 4000 de ani.


8 Romania, alaturi Franta, Italia, Germania si Spania este una din tarile de origine a vitei de vie din Europa.

9
In urma cu circa 10 ani vinurile biodinamice au inceput sa fie considerate o revelatie in domeniul viticulturii, criticata de multi dar apreciata de altii. Pentru producerea vinurilor biodinamice se tine cont de factori precum conditiile ecologice, comportamentul insectelor si animalelor, influenta astrelor.

10
In Canada exista un vin denumit  „vin de gheata” pentru ca este realizat din struguri culesi dupa ce temperatura atinge - 8o -10o C.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului