Plante de gradina

#simbol #lucruri interesante #trandafiri

10 lucruri INTERESANTE despre trandafiri

 

Trandafirii sunt flori minunate, care au inspirat numerosi poeti, pictori sau gradinari. Sunt un simbol al frumusetii, al pacii si un deosebit dar al naturii.

Daca si tu indragesti aceasta floare, cu siguranta vei gasi interesante aceste curiozitati despre trandafiri:

1. Oamenii de stiinta sustin ca existau trandafiri pe pamant cu 25 milioane de ani in urma si ca originea lor ar fi in zonele de clima temperata si subtropicala din emisfera nordica.

2. Chinezii se pare ca au fost primii care au cultivat trandafirii in gradina, fiind cunoscuta priceperea lor in arta aranjamentelor florale. Confucius descrie inca de pe la anul 500 i.e.n. trandafirii din gradinile palatului imperial.

3. Legendele grecesti spun ca zeita florilor, Chloris, a vrut sa creeze cea mai frumoasa floare de pe pamant din trupul unei nimfe moarte, in dorinta de a-i pastra vie memoria. Alaturi de ea au participat si ceilalti zei si zeite, completand calitatile florii si astfel a luat nastere trandafirul.

4. 6. Cultivarea pe scara larga a trandafirului ca planta decorativa a inceput abia dupa anul 1900. Acum se cunosc peste 35000 de soiuri.

5. Trandafirul face parte din familia Rosaceae, din care fac parte si pomi fructiferi (marul, parul ciresul etc), arbusti fructiferi (zmeur, mur, capsun), si unii arbusti ornamentali (scorus de munte).

6. Calitatile trandafirului au fost apreciate si au avut un rol important de-a lungul timpului in medicina, in industria cosmeticelor, dar si in arta culinara.

7. Cel mai batran trandafir are peste 1000 de ani si inca se gaseste pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania.

8. Cel mai scump trandafir din lume se numeste Juliet si obtinerea lui a durat 15 ani si a costat peste 3 milioane de dolari.

9. Pentru obtinerea a 500 de ml de ulei de trandafiri, este nevoie de 2500 de kg de petale.

10. Cel mai mic trandafir din lume are bobocii de dimensiunea unui bob de orez.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului