Plante de apartament

#Zamioculcas zamiifolia #plante decorative #zamioculcas

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia este o planta exotica, sigura specie a genului Zamioculcas. Este originara din Zanzibar si Tanzania si este utilizata si in Europa ca planta decorativa de interior, datorita aspectului sau deosebit.
 

Descriere


Zamioculcas zamiifolia, cunoscuta si sub denumirea de planta ZZ (din englezescul "ZZ Plant"), este o planta perena, decorativa prin frunze. Acestea sunt mici, ovale, groase, cerate si lucioase, de culoare verde aprins, dispuse pe petioluri lungi care se formeaza direct din rizom. Au o dimensiune de 7-15 cm si sunt dispuse in 6-8 perechi de-a lungul petiolurilor.

Florile sale sunt rare si mici (5-7 cm), de culoare galben cu nuante de maro, fara a prezenta un interes deosebit din punct de vedere estetic. De altfel, inflorescenta este partial ascunsa de frunzisul abundent, in special la baza plantei. Zamioculcas zamiifolia poate atinge o inaltime de 45-60 cm, cu un maxim de circa 90 cm.
 

Cultivare si ingrijire


Desi este o planta tropicala, Zamioculcas zamiifolia se poate adapta unor conditii climaterice variate. Cu toate acestea, prefera lumina - din abundenta pana la cea difuza - in detrimentul zonelor umbroase (desi le tolereaza si pe acestea), insa trebuie ferita de bataia directa a soarelui care ii poate arde frunzele.

Se dezvolta armonios la temperaturi cuprinse intre 18 si 26 C, cu un minim de 10 C, respectiv, un maxim de 30 C. Sub temperatura de circa 15 C, Zamioculcas zamiifolia intra in repaus, iar sub 10 C, risca sa inghete.

In ceea ce priveste solul, Zamioculcas zamiifolia are nevoie de pamant bogat, cu un drenaj bun. Un amestec de turba aurie, pamant de ericacee si mranita ar trebui sa ii fie pe plac. Un sol cu pH neutru este cel mai indicat.

Planta trebuie udata cu apa statuta, fara calcar, la temperatura camerei. Intre doua udari, asteapta ca solul de la suprafata (4-5 cm) sa se usuce - intervalul ideal este de circa 7 zile. Se recomanda inlaturarea excesului de apa din farfuria ghiveciului, intrucat apa din abundenta va determina putrezirea radacinilor si ingalbenirea frunzelor. Pe timp de iarna, Zamioculcas zamiifolia ar trebui udata doar cand pamantul din ghiveci este uscat.

Zamioculcas zamiifolia apreciaza umiditatea atmosferica ridicata, astfel ca, in special pe timp de vara, cand temperaturile cresc simtitor, se recomanda pulverzirea cu apa a frunzelor.

Ingrasamantul poate fi aplicat incepand de primavara pana toamna, lunar. Se recomanda folosirea unui fertilizant pentru plante verzi, lichid, adaugat in apa de udare.

Periodic, se recomanda stergerea frunzelor cu o carpa moale imbibata in apa pentru indepartarea prafului acumulat.
 

Inmultire


Zamioculcas zamiifolia poate fi inmultita prin diverse metode: butasi, divizarea tufei sau seminte. Cea mai folosita dintre acestea este divizarea tufei, dat fiind faptul ca este mai facila. Butasirea plantei este mai dificila, viitoarele Zamioculcas zamiifolia producand radacini foarte lent (uneori, chiar si dupa 6-8 luni).
 

Toxicitate


Zamioculcas zamiifolia trebuie tinuta departe de copii si animale de casa, intrucat toate partile sale sunt toxice, in cazul in care sunt ingerate.

Foto: castletongardens.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului