Plante de apartament

#plante de apartament #plante #yucca

Yucca

Yucca este o planta originara din Mexic si Guatemala, care in anii 1960 a devenit foarte populara ca planta de apartament. Yucca este o planta de apartament care creste foarte greu, insa este relativ usor de ingrijit.


 

Descriere

 

Yucca este un gen de plante care cuprinde aproximativ 40 de specii.

Tulpina acestei plante este lemnoasa si groasa. Scoarta acesteia este aspra. Planta poate depasi 1 metru inaltime daca este tinuta intr-un ghiveci suficient de mare. In mediul natural aceasta poate ajunge pana la 12 metri.

Frunzele sunt asezate in capatul tulpinii, sunt lungi si au o forma ovala. Culoarea acestora este verde inchis.

Florile au marime medie, sunt parfumate si sunt formate din 6 petale de culoare alba sau galbena.

Din flori se formeaza apoi un fruct, sub forma unei capsule. Acesta este plin cu seminte.

 

Cultivare

 

Yucca este o planta bogata in radacini puternice. Din aceasta cauza este indicat sa fie plantata intr-un ghiveci din cermanica. Daca este plantata intr-un ghiveci din plastic acesta poate fi spart de radacinile care cresc foarte mult.
Ghiveciul trebuie schimbat pe masura ce planta creste. Transplantarea se face primavara, inlocuind numai stratul de la suprafata.

Yucca are nevoie de un sol format din turba, pamant de flori si nisip, in proportii egale.

 

Temperatura si lumina

 

Yucca este o planta care adora lumina si razele soarelui. Pentru a se dezvolta corespunzator aceasta trebuie pozitionata intr-o incapere luminoasa, aproape de fereastra. In timpul verii poti muta planta in exterior. Aceasta trebuie sa beneficieze din plin de razele soarelui.

In timpul verii planta poate suporta temperaturi de pana la 35oC. In timpul iernii este indicat sa i se asigure temperaturi mai mici, insa valoarea acestora nu trebuie sa scada sub 18-20oC.

 

Udare

 

Uda planta in mod regulat, astfel incat solul sa fie in permanenta umed. Afla daca planta trebuie udata sau nu, verificand solul cu ajutorul degetului, pentru a vedea daca acesta mai este umed. In perioada de iarna insa, udarile trebuie facute mai rar. De asemenea, intre doua udari este important sa lasi solul sa se usuce.

Atentie! Nu uda planta in exces deoarece radacinile acesteia pot putrezi.

 

Inmultire

 

Inmultirea plantei se face prin seminte. Plantarea se face la inceputul primaverii, intr-un ghiveci de dimensiuni medii. Semintele se plantaza la o adancime de 0,5 cm in sol. Uda solul din abundenta pana cand semintele germineaza apoi mentine umditatea solului.

 

Boli si daunatori

 

Yucca este o planta care in general nu este atacata de insecte. In cazuri foarte rare, pe aceasta se pot observa paduchele verde sau viermele alb. Acestea insa pot fi combatute usor cu ajutorul insecticidelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului