Plante de apartament

#violeta #ingrijire #flori #violeta de parma

Violeta persana - Exacum affine

Violeta Persana este o planta destul de populara si achizitionata in special pentru a fi daruita datorita exploziei de floi mici roz, mov, albe sau albastre. Ea este apreciata pentru faptul ca florile sale se mentin frumoase si proaspete luni intregi, fara sa dea semne de ofilire . Violeta persana este o floare compacta si rareori depaseste inaltimea de 15 centimetri.



Cultivare


violeta africana se inmulteste prin intermediul butasilor intr-un sol umed, dar cu un drenaj foarte bun. Taie o frunza din ghiveciul plantei si introdu-i codita aproximativ 2 centimetri intr-un ghiveci mic, cu pamant nou, proaspat, format din turba, lut si nisip.

Dupa plantarea butasului, incearca sa mentii solul la o umiditate moderata, turnandu-i in fiecare zi cate o lingurita de apa.


Lumina si temperatura


Violeta persana are nevoie de cel putin 2 ore de lumina in fiecare zi. Totusi, razele directe si puternice ale soarelui pot fi daunatoare si pot duce la arderea frunzelor. De aici rezulta ca este recomandat sa o pozitionezi intr-un loc in care sta la soare cel mult doua ore pe zi. In ceea ce priveste temperatura, violeta persana este foarte delicata la temperaturi care coboara sub 15 grade Celsius.


Udare


Violeta persana este o planta care are nevoie de udare doar in momentul in care solul este perfect uscat, adica aproximativ o data pe saptamana. Totusi, daca temperaturile sunt caniculare, este posibil ca planta sa aiba nevoie de apa de doua ori pe saptamana.

Dupa udare, scurge toata apa din farfurie pentru a evita aparitia bolilor, a fungilor si a putrezirii radacinilor.


Fertilizare


In primavara, o data la 15 – 20 de zile, este recomandat sa oferi plantei un fertilizator lichid, special creat pentru a stimula inflorirea. Daca doresti, poti opta de asemenea pentru un fertilizator cu echilibrare lenta, sub forma de batoane sau granule. Acestea se imprastie pe suprafata solului, iar pamantul isi va lua substantele nutritive necesare la fiecare udare.


Boli si daunatori


Temperaturile prea ridicate sau udarea excesiva sunt doua lucruri care favorizeaza aparitia unor ciuperci care pot fi tratate preventiv cu un fungicid usor aplicat spre sfarsitul iernii. De asemenea, un insecticid cu o gama larga de actiune pentru a preveni atacul afidelor este bine venit.

Sfat! Pentru a incuraja inflorirea, incearca sa elimini rapid florile si frunzele ofilite. De asemenea, pentru a evita sufocarea pamantului si a plantei implicit, elimina si cateva dintre frunzele sanatoase, pe care le poti utiliza pe bost de butasi si face cadou apoi persoanelor dragi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului