Plante de apartament

# mutare orhidee # ghiveci orhidee #transplantare orhidee #ingrijire orhidee #orhidee

Transplantarea orhideei - cand trebuie sa ii schimbi ghiveciul!

Orhideele sunt unele dintre cele mai populare plante decorative. Sunt rezistente, fac flori multe, cu un colorit placut si nici nu au nevoie de ingrijiri speciale.

Ele trebuie tinute la lumina, insa nu in caldura, in bataia directa a soarelui.  De obicei, ele rezista cateva luni bune in ghiveciul in care le cumperi, insa spre sfarsitul verii este bine sa le muti.

Cand trebuie schimbat ghiveciul orhideei?

Orhideea se transplanteaza in momentul in care planta nu mai infloreste si incepe sa se extinda, producand radacini si frunze noi.  In acest moment, orhideea are nevoie de un spatiu mai mare si de un sol nou, cu mai multi nutrienti.

Este important ca transplantarea orhideei sa se faca intr-o zi racoroasa, nu pe canicula, deoarece radacinile ei se usuca rapid, deshitrantandu-se.

Ghiveciul orhideei trebuie schimbat imediat in momentul in care observi ca radacinile plantei au inceput sa putreazeasca. De asemenea, daca planta nu mai are loc in ghiveci, iar radacinile ies afara, atunci trebuie sa o muti cat mai repede intr-un vas mai mare.

Ce pamant trebuie sa folosesti

Ideal ar fi sa folosesti scoarta de la un vanzator specializat, si nu pamant comercial de la florarii.  Scoarta ajuta la o mai buna drenare a apei si mentine radacinile plantei mai aerisite.

Orhideea trebuie mutata in noul ghiveci cand este bine uscata. Trebuie sa faci aceasta procedura cu delicateti pentru ca s-ar putea ca unele radacini sa fie foarte bine prinse. Pentru a le desface usor poti sa le umezesti putin pentru a se separa in siguranta.

Fii atent si la felul in care arata radacinile. Indeparteaza-le pe cele uscate sau putrezite. Radacinile sanatoase trebuie aiba culoarea gri-verzui, sa fie lucioase, fara pete, iar terminatiile sa fie verzi.

Profitati de aceasta ocazie pentru a controla toata planta de eventualii paraziti sau de petele negre de pe frunze. Pune bucatile de scoarta noua pe fundul vasului si asaza orhideea umpland si spatiile goale dintre radacini. Nu ingropa insa intreaga baza a orhideei. Pentru sustinerea orhideei, pune un bat care sa ajute orhideea si sa o mentina in pozitia precedenta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare