Plante de apartament

#plante #gradina #trandafir

Trandafirul de Jericho, planta care traieste 50 de ani fara apa

Stiai ca trandafirul de Jericho (Lycopodium lepidophyllum), denumit si Planta Invierii, poate sa supravietuiasca pana la 50 de ani, chiar daca nu primeste apa? Aceasta planta nemuritoare este un adevarat miracol al naturii. Pe langa faptul ca este extrem de usor de ingrijit, trandafirul de Jericho aduce noroc in dragoste si la bani.


1 Istoric


Exista mai multe legende referitoare la originea trandafirului de Jericho.

Una dintre legende spune ca aceasta planta a aparut in urma cu 290 de milioane de ani in Asia, pe vremea dinozaurilor, de aici si denumirea de „Planta dinozaur”.

O alta legenda spune ca trandafirul de Jericho provine din regiunile desertice ale Iordaniei si Israelului. Se povesteste ca Fecioara Maria , plecand din Nazareth spre Egipt, in cautarea unui adapost, a binecuvantat aceasta planta daruindu-i viata vesnica. De aceea, acesta planta se mai cunoaste si sub denumirea de „Trandafirul Sfintei Maria“ sau „Mainile de rugaciune ale Mariei“.


2
Simboluri


Trandafirul de Jericho este simbolul norocului, al dragostei si al bunastarii. Se spune ca persoanele care ingrijesc aceasta planta nu vor duce niciodata lipsa de iubire, liniste si bunastare. De aceea, planta se transmite in familie, din generatie in generatie.

Trandafirul se foloseste in ritualurile Voodoo si Santeria pentru diferite vraji si descantece legate de noroc, bani si iubire. Se crede ca trandafirul de Jericho are proprietati miraculoase. Daca apa in care a stat trandafirul de Jericho timp de o zi este imprastiata prin casa, aceasta va absorbi energiile negative si va proteja intreaga familie.


3 Descriere


Atunci cand nu are suficienta apa, planta are aspectul unui ghem maroniu care pare mort. In momentul in care primeste apa, trandafirul de Jericho incepe sa se desfaca si sa inverzeasca, procesul durand in jur de 1-5 zile, in functie de specie.

Planta pare ca renaste, treptat isi recupereaza culoarea verde si se comporta ca un organism viu. In momentul cand nu mai primeste apa, trandafirul de Jericho se strange la loc, dupa care poate reinvia de nenumarate ori.


4
Sol


Ce este spectaculos legat de aceasta planta este faptul ca, atunci cand solul nu mai este indeajuns de umed, trandafirul de Jericho se strange sub forma unui ghem si se lasa purtat de vant pana cand simte ca a ajuns pe sol prielnic. Daca gaseste conditii bune, se stabileste acolo definitiv, daca nu, se strange din nou si mai cauta.


5
Ingrijire


De obicei, trandafirul de Jeracho se vinde uscat, sub forma de ghem. Nu este nevoie sa il plantezi in ghiveci, ci este suficient sa-l lasi intr-un bol cu apa pentru cateva zile. Apa trebuie schimbata in fiecare zi.

Planta va incepe sa se deschida in scurt timp. Este bine ca trandafirul de Jeracho sa fie tinut in apa circa o saptamana-doua, dupa care este indicat sa-l lasi sa hiberneze cateva zile si sa se usuce complet.


6
Alte intrebuintari


In stare umeda, aceasta planta absoarbe fumul de tigara si imbunatateste calitatea aerului . In stare uscata, trandafirul de Jericho indeparteaza insectele daunatoare din locul in care este pastrat .

Se spune ca are un rol in diminuarea insomniilor, atunci cand este pastrat sub pat.


7 Unde il gasim


In zilele noastre, trandafirul de Jericho se gaseste in nisipurile din Egipt, Siria, Arabia Saudita si Mexic. In aceste tari se comercializeaza in magazinele de specialitate dar si in piete.

La noi in tara, poate fi cumparat online si are un pret de circa 23 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului