Plante de apartament

#plante de apartament #gradina #planta telegraf #ingrijire planta telegraf #tradescantia zebrina

Tradescantia zebrina, planta telegraf

Membra a genului Tradescantia, planta telegraf isi are originea in zonele subtropicale ale Americii Centrale si Meridionale. Cu tulpini lungi si carnoase, planta telegraf este o alegere perfecta pentru ghivecele suspendate pe care le imbogateste cu frunzisul sau frumos colorat.

Descriere

Tradescantia zebrina este o planta perena, cu tulpini carnoase ce pot atinge o lungime de 30 cm. Frunzisul sau este spectaculos: frunzele ovate sunt brazdate de doua dungi argintii pe partea superioara, fiind violet pe cea inferioara. Florile sale sunt mici, de culoarea purpurei, si sunt grupate in cime terminale.

Cultivare si ingrijire

Planta telegraf se dezvolta armonios in soluri bine drenate, in ghivece captusite cu muschi de turba. Prefera umiditatea ridicata si temperaturile medii. Vara tolereaza temperaturi de pana la 27 C, desi le prefera pe cele de 20-22 C. Iarna, cand intra in perioada de repaos, se recomanda amplasarea plantei telegraf intr-un mediu in care temperaturile nu scad sub 10-12 C.

In timpul sezonului cald, Tradescantia zebrina trebuie udata constant, astfel incat pamantul din ghiveci sa fie in permanenta umed. Iarna, udarile se realizeaza cu o frecventa mai redusa, permitand solului sa se usuce intre doua udari. In perioada aprilie-septembrie, hraneste planta telegraf cu un fertilizant lichid pentru plante verzi.

Planta telegraf iubeste lumina, atata vreme cat nu este directa, si mediile bine aerisite, lipsite insa de curenti de aer.

Inmultire

Tradescantia zebrina se inmulteste cu usurinta prin butasi. Acestia se desprind din varful tulpinilor si trebuie sa aiba o lungime cuprinsa 5 si 13 cm. Taierea trebuie realizata imediat sub un nod. Noile plantute pot fi asezate grupat (cate 3-4) intr-un ghiveci de dimensiuni medii, intr-un amestec de doua parti de compost si o parte de nisip fin. Butasilor le trebuie asigurata, in continuare, umiditate permanenta a solului si o temperatura de circa 21 C.

Se recomanda reinnoirea plantei telegraf in fiecare primavara cu ajutorul butasilor, intrucat, pe masura ce imbatraneste, Tradescantia zebrina are tendinta de a-si pierde din aspectul deosebit (frunzele bazale cad).

Probleme si daunatori

Daca Tradescantia zebrina este o planta rezistenta la atacul daunatorilor, care par sa o evite, va avea de suferit in lipsa luminii suficiente. Este important, asadar, sa te asiguri ca nu o amplasezi intr-un mediu umbros, care va determina o dezvoltare deficitara si, in cazuri extreme, chiar si moartea plantei.

De asemenea, extrema expunerii in bataia directa a razelor de soare trebuie si ea evitata, intrucat in astfel de medii frunzele de Tradescantia zebrina au tendinta sa se innegreasca.

Udarea plantei este si ea foarte importanta, intrucat planta telegraf va prefera oricand umiditatea mai ridicata in detrimentului celei absente sau insuficiente pe perioade mai mari de timp. In timpul verii, asigura-te ca ii oferi apa din belsug, insa iarna scurge lichidul ramas in tavita, intrucat planta nu necesita umiditate sporita in perioada de repaos.

Foto: wm-sec.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului