Plante de apartament

#ingrijire Haworthia #Haworthia #plante de apartament #cactus

Tot ce trebuie sa stii despre cactusii Haworthia

Confundati initial cu speciile de aloe vera, cactusii Haworthia fac parte din marea familie a plantelor suculente. Pentru ca rezista la temperaturi ridicate, sunt perfecti pentru a decora curtea in timpul verii.

Nu sunt plante pretentioase, insa pentru a te bucura de frumusetea lor trebuie sa tii cont de urmatoarele:

Cultivarea

Cactusii Haworthia se cultiva de regula din lastarii crescuti pe un cactus ajuns la maturitate, iar acest lucru se poate face in orice sezon. Acestia trebuie lasati o zi dupa taiere pentru a-si inchide "ranile", astfel incat sa nu fie expusi bolilor. Cactusii Haworthia se pot planta si din seminte, insa doar in faza incipienta a primaverii, cand temperaturile nu depasesc 20 de grade Celsius, pentru ca semintele germineaza mai bine sub acest prag de temperatura. Plantele adulte trebuie transplantate la fiecare 2 ani in vase mai mari, pentru a avea suficient spatiu sa se dezvolte.

Solul potrivit

Pentru ca sunt plante care inmagazineaza apa, acesti cactusi trebuie plantati intr-un sol bine drenat. Oxigenarea si scurgerea eficienta a apei poate fi asigurata prin turnarea unui strat de nisip pe fundul ghiveciului unde este plantata Haworthia. Stratul de deasupra trebuie sa fie dintr-un amestec special conceput pentru cactusi, astfel incat radacinile lor, destul de superficiale, sa isi poata absorbi cu usurinta nutrientii. Poti folosi un strat de pietris pentru a decora ghiveciul, insa acesta iti poate ingreuna misiunea de a verifica umiditatea solului.

Lumina si umiditatea

La origini, cactusii Haworthia provin din zonele cele mai aride ale Globului. De aceea, nu au nevoie de prea multa apa pentru a evolua. De fapt, excesul de lichid ar putea duce chiar la putrezirea radacinilor acestei plante. Haworthia trebuie udata doar atunci cand solul in care este plantata incepe sa se usuce; de regula, intervalul de timp la care este necesara irigarea superficiala este de o saptamana, iar in timpul iernii, cand planta "hiberneaza", acest interval poate fi marit pana la o luna. In ceea ce priveste umiditatea aerului, majoritatea speciilor de cactusi, inclusiv Haworthia, prefera uscaciunea.

Cactusii Haworthia iubesc lumina directa a soarelui, care ii ajuta sa creasca. 6 - 8 ore de lumina puternica le sunt suficiente si benefice pentru a evolua. Daca pana acum ai crescut o Haworthia in casa si vrei sa o muti pe timpul verii in gradina, fa acest lucru treptat, filtrand lumina, pentru ca aceste plante nu reactioneaza prea bine la astfel de socuri si frunzele lor s-ar putea pali.

Salvarea unei plante bolnave

Radacinile putrezite sau frunzele ce prezinta pete maronii sau decolorate pot fi taiate, corpul sanatos al plantei putand fi replantat intr-un vas nou, in solul specific. Acestea isi vor reveni complet daca ii asiguri conditiile de care are nevoie.

Sursa foto: worldofsucculents.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului