Plante de apartament

#plante de aparatament #ghiveci #flori

Tipuri de ghivece pentru plantele de interior

La ora actuala exista pe piata diverse tipuri de ghivece , de marimi si culori diferite. Chiar daca ghivecele pot fi confectionate din diverse materiale ca metal, lemn tratat, sticla, cele mai populare sunt cele din plastic si cele din lut . Iata care sunt principalele caracteristici ale acestor tipuri de ghivece:


Ghivecele din plastic


Ghivecele din plastic sunt alese de majoritatea iubitorilor de plante. Si asta pentru ca sunt ieftine, usor de curatat si pot fi gasite sub diverse forme si culori.

Principalul avantaj al acestor tipuri de ghivece este acela ca plasticul nu absoarbe umiditatea ca lutul astfel ca plantele nu trebuie udate atat de des. In plus, aceste ghivece sunt foarte usoare astfel ca pot fi atarnate de perete.

Atentie insa, ghivecele din plastic nu lasa aerul sa circule prin fibrele substratului, ducand uneori la putrezirea radacinilor plantei. De aceea, este foarte important sa nu uzi plantele in exces.

Ghivecele din plastic nu retin la fel de multe minerale ca cele clasice astfel ca este bine sa adaugi ingrasamant pamantului de flori.

Este foarte important sa cureti bine ghivecele din plastic inainte de a le folosi. Cele nonsterile pot contine bacterii care pot infesta solul.


Ghivecele din lut


Cu ceva timp in urma, ghivecele din lut erau mai utilizate ca cele din plastic. Avand o textura poroasa, aceste ghivece sunt ideale pentru cactusi , ferigi, orhidee si plante suculente.

Ghiveciul din lut absorbe si lasa sa iasa umezeala, oferind suficienta aerisire radacinilor plantei.

Fiind mai grele si mai stabile, ghivecele din lut sunt ideale pentru plantele de interior cu dimensiuni mari.

Din pacate, ghivecele din lut se pot sparge usor si sunt mai greu de curatat decat cele din plastic.

Pentru a evita aparitia vreounei boli este bine sa speli bine ghiveciul cu apa si sapun inainte de a planta ceva in el. Urmele albe lasate de apa pot fi indepartate cu o carpa inmuiata in otet.

Curata cat mai des vasele din lut, deoarece umiditatea si sarurile minerale favorizeaza aparitia algelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului