Plante de apartament

# plante exotice #plante de apartament #tigridia pavonia #ingrijire tigridia pavonia #planta-tigru

Tigridia Pavonia, planta-tigru pentru un decor exotic in apartament

Tigridia Pavonia este una dintre cele mai frumoase plante de apartament. Cu tulpina lunga, pe care sunt dispusi mai multi boboci care infloresc zilnic, aceste plante impresioneaza prin coloritul special si petele care decoreaza mijlocul florilor, asemanatoare celor de tigru. Vezi mai jos cum sa cultivi si sa ingrijesti Tigridia Pavonia!


Ce este Tigridia Pavonia

Cultivata de vechii azteci, care foloseau radacinile si bulbii ca remediu impotriva febrei si maladiilor intestinale, Tigridia Pavonia si-a pastrat pana in zilele noastre aspectul impresionat.

Tigridia Pavonia este o planta bulbo-tuberculoasa, cu o inaltime de 40 - 70 de centimetri. Dispune de flori de dimensiuni mari, cu diametru de peste 10 centimetri, de culoare galbena, portocalie sau rosie. Florile de Tigridia Pavonia infloresc din iulie pana in decembrie.

Din aceeasi familie ca si irisul, Tigridia Pavonia, cunoscuta si sub numele de Floarea Tigru, produce 6 - 8 flori care apar succesiv. De fapt, florile raman deschise doar o singura zi, insa in fiecare zi se deschid altele.


Cum se intretine Tigridia Pavonia

Tigridia Pavonia prefera locurile bine iluminate, protejate de curenti, cu sol bine drenat, umed si nutritiv. Planta are nevoie de multa apa in special in perioada de inflorire.

Planta se inmulteste prin seminte, care se cultiva la inceputul lunii martie intr-un ghiveci cu substrat de nisip, turba si humus. Dupa 30 de zile, apar si primele fire, care trebuie pulverizate regulat cu apa, astfel incat solul sa fie in permanenta umed. Primele flori de Tigridia Pavonia apar dupa primul an de la cultivare.

Odata pe luna, planta trebuie hranita cu ingrasaminte speciale, pe baza de minerale complexe. Pe perioada sezonului cald, planta poate sta in gradina sau pe balcon, intr-un loc luminat.

La finalul toamnei, ghivecele cu Tigridia Pavonia trebuie readuse in interior. Pentru o crestere optima este bine sa indepartezi regulat florile ofilite.

Tigridia Pavonia infloreste dimineata devreme si isi mentine florile deschise pana in jurul orei 17.00.


Cum ingrijesti bulbii de Tigridia Pavonia

Bulbii de Tigridia Pavonia nu sunt rezistenti la frig, astfel ca in sezonul rece trebuie sa ii protejezi cu un strat de frunze uscate sau crengi de pin. Daca sunt cultivati in gradina, pe perioada iernii ii poti scoate din pamant si transfera intr-un ghiveci ferit de inghet.

Pentru aceasta operatiune, taie toate tulpinile la 15 centimetri deasupra bulbilor si lasa-i sa se usuce. Scutura pamantul de pe bulbi si asaza-i intr-un ghiveci cu nisip si compost. Primavara, bulbii pot fi replantati, iar pana la inceputul veri, planta se va dezvolta foarte frumos.

Atunci cand replantezi bulbii trebuie sa te asiguri ca adancimea gropii este de doua ori mai mare, astfel ca pentru un bulb de 5 centimetri groapa trebuie sa fie de 10 centimetri. In gradina, distanta dintre bulbi este bine sa fie de 10 - 15 centimetri.


Care sunt daunatorii periculosi pentru Tigridia Pavonia

Tigridia Pavonia este o planta rezistenta la maladii, insa poate fi atacata de larve si de paianjenul rosu comun.

Sursa foto: americanmeadows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare