INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de apartament

#strelitia #planta #plantare #ingrijire plante

Strelitia sau Pasarea paradisului

Strelitia este o planta exotica originara din Africa de Sud. La inflorire are aspectul unei pasari exotice cu penajul deschis in evantai, viu colorat, de unde si denumirea de „Pasarea paradisului”, sub care este cunoscuta aceasta floare. De regula, Strelitia este intalnita in combinatii rafinate cu alte flori elegante si cu frunze, in buchete sau cosuri dar poate fi crescuta si ca planta de apartament.



Descriere


Strelitia apartine familiei Musaceae, din care face parte si bananierul. Planta se prezinta sub forma de tufa mare. Exista specii care ajung pana la 8 m inaltime iar frunzele ei sunt asemanatoare cu cele ale bananului, fiind late, mari, cu aspect de vasla.

In Romania, aceasta floare poate fi crescuta numai ca planta de interior. Cresterea si dezvoltarea Strelitziei este destul de lenta in conditii de clima temperata. Inflorieste abia dupa 3-4 ani de cand a fost semanata.
Exista mai multe specii de Strelitia:

  • Strelitzia alba – denumita si Pasarea alba a paradisului datorita florii de culoarea alba, seamana la aspect cu Strelitzia nicolai, dar are frunzele mai deschise la culoare;
     
  • Strelitzia caudata – planta rara care creste in muntii din zona Swaziland, Africa de Sud si poate ajunge la 8 m inaltime;
     
  • Strelitzia nicolai – cunoscuta si ca Pasarea gigantic a paradisului, are flori albe sau bleu si poate atinge 6 m inaltime; se intalneste in partea de est a Africii de Sud;
     
  • Strelitzia reginae – aceasta este specia care poate fi crescuta si ca planta de apartament;
     
  • Strelitzia juncea – poate fi crescuta ca planta de gradina, are flori de culoare portocalie si atinge maximum 2 m inaltime.


Strelitia ca planta de apartament


Strelitzia reginae, specia crescuta ca planta de apartament, este o planta foarte apreciata. Si asta datorita formei unice a florilor - asemanatoare cu capul pasarii paradisului si culorilor vii - portocaliu si albastru.

Florile Strelitiei sunt formate dintr-un corp central bleu si din 3 petale verticale, de culoare portocaliu deschis, ce formeaza „creasta" caracteristica. Acestea apar aproape tot timpul anului, inflorirea principala avand loc din iunie pana in septembrie.

In afara florior, Strelitia are si un foliaj atragator - frunzele ovale sunt lungi de aproximativ 20-35 cm si late de 15 cm. Funzele sunt tari, netede si adesea au nervura mediana de culoare rosie.


Crestere si ingrijire


Aceasta planta se ingrijeste destul de usor. Temperatura cea mai potrivita pentru cultura Strelitiei este de 18o-20oC. Este bine sa stii ca Pasarea paradisului este o planta foarte pretentioasa in privinta luminii, necesitand incaperi foarte luminoase. Are nevoie sa stea in bataia soarelui cel putin 4 ore pe zi, dupa care poate fi mutata la umbra. Pe timp de vara, planta trebuie ferita de razele puternice ale soarelui ce pot produce rasucirea si arderea frunzelor.

Se dezvolta bine la temperaturi cuprinse intre 18o-32o C ziua si 10o-12onoaptea. Strelitzia reginae este sensibila la frig si nu rezista la inghet. Are nevoie de o perioada de repaus hibernal, la 7o-12oC, intr-o incapere bine luminata, pentru asigurarea infloririi.

Pasarea paradisului este o planta foarte rezistenta. Ea se va dezvolta in orice tip de pamant si poate supravietui chiar daca e udata mai rar. Se dezvolta bine daca are pamant cu mare cantitate de lut.

In perioada noiembrie - februarie, planta trebuie sa stea intr-un mediu uscat iar in restul timpului solul trebuie mentinut umed. Atentie insa, daca se exagereaza cu apa iarna, mai ales cand temperaturile sunt mai mici, tulpinile si radacinile plantei pot sa putrezeasca.


Inmultire


Strelitia se inmulteste prin seminte, la temperaturi de peste 18oC. Este preferabil sa folosesti seminte proaspete, tinute in apa cel putin o zi inainte de a le semana.

Totodata, aceasta planta se mai poate inmulti prin divizarea tufelor care cresc din planta mama. Divizarea trebuie facuta primavara , inainte de inflorire. Se desprinde dintr-un exemplar matur, cu atentie, o portiune cu cateva radacini si 2-3 frunze si se planteaza intr-un ghiveci separat. Dupa 6 saptamani, radacinile ar trebui sa fie formate. Noile plante se ingrijesc ca si cele adulte, acestea urmand a inflori in aproximativ 3 ani. .

Sursa foto :www. flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare