Plante de apartament

#sol #plante de apartament #preparare sol plante #sol plante #sol potrivit plante #sol plante de apartament

Solul potrivit pentru plantele tale. Invata cum sa il prepari singur!

Plantele de apartament au fiecare nevoie de un anumit tip de sol. In loc sa colinzi magazinele in cautarea compostului si a pamantului de gradina potrivit pentru fiecare, mai bine inveti cum sa il prepari singur. Te scuteste de niste banuti, de alergatura continua si are avantajul ca ii poti adauga ingredientele necesare, in functie de cerintele fiecarei plante.

Foloseste substante naturale

Secretul gradinarilor consta in folosirea unor compozitii de elemente care creeaza un sol organic, neviciat de diversi compusi artificiali. O compozitie destul de folosita este amestecul de muschi de turba (50%), perlit horticol (25%) si compost (25%). Amestecul variaza insa in functie de preferintele fiecarui gradinar.

Ingrasarea acestui sol se poate face cu alge, soia, var si fosfat natural. Adauga cate o mana din fiecare si solul tau se va dovedi hranitor pentru planta timp de un an.

Turba si vermiculit

O alta compozitie folosita la ghivece si la schimbarea solului din gradina il reprezinta amestecul in parti egale ale muschiului de turba cu vermiculitul. Desi ultimul este un material folosit de obicei la izolarea focarelor centralelor termice, il poti gasi si in magazinele cu produse pentru gradina.

Umezeste vermiculitul inainte de a-l adauga in amestec. Adauga 2 kilograme de calcar la fiecare metru cub de pamant rezultat in urma amestecului pentru a-i oferi un plus de minerale solului tau.

Solul de baza

Preferinta generala a gradinarilor il reprezinta un amestec in parti egale de vermiculit, muschi de turba si compost. Se poate ingrasa atat cu calcar, cat si cu var si fosfat natural.

Amestec inedit

Un sol foarte bun poate fi obtinut si din nisip grosier, resturi de ardezie, gunoi de grajd compostat, coaja de pin compostata si resturi de rame rezultate din procesul de fabricare al compostului. In timp ce ardezia se va dovedi un agregat eficient in stabilizarea solului, resturile de rame si gunoiul de grajd vor asigura hranirea plantelor tale pentru o perioada indelungata.

Foloseste un butoi vechi pentru a realiza acest amestec in cantitati mai mari. Daca nu ai niciunul, o roaba pe care o folosesti in gradina se va dovedi la fel de eficienta.

Sursa foto: ehow.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului