Plante de apartament

#lut #pamant #sol #bonsai

Solul potrivit pentru bonsai

Unul dintre cele mai dezbatute subiecte referitoare la bonsai este compozitia solului. In principiu, mixurile de sol se pot achizitiona gata pregatite de la magazinele de specialitate, insa acestea sunt destul de scumpe, iar in plus, este recomandat  sa prepari amestecul chiar tu, pentru a invata care sunt necesitatile bonsaiului tau.


Cerintele de baza ale bonsaiului


Bonsaiul trebuie sa fie plantat intr-un sol cu o compozitie de calitate pentru a se dezvolta cat mai bine. Calitatea solului afecteaza in mod direct sanatatea si vigoarea arborelui, atat de sensibil. De foarte multe ori,  un bonsai bolnav, lipsit de viata este rezultatul unui amestec de sol total nepotrivit.


Exista o serie de calitati necesare pentru un amestec de sol perfect pentru bonsai:


Retentie buna – solul trebuie sa aiba capacitatea de a retine si pastra cantitati suficiente de apa pentru a furniza bonsaiului umiditatea ncesara intre doua udari;


Drenaj bun – desi pare sa se contrazica cu cerinta anteriora, bonsaiul are nevoie de un sol care se dreneaza bine si pentru a permite oxigenarea radacinilor. Aerisirea solului este un lucru necesar pentru micul arbore;


Aerare rapida – pietrele utilizate intr-un amestec de sol pentru bonsai trebuie sa aiba mai multe dimensiuni, pentru a permite aerului sa patrunda  si sa aiba acces la radacini.


Evident, conteaza foarte mult si specia de bonsai. In cazul in care ai acasa un arbore care infloreste, trebuie sa stii ca acesta are nevoie de un sol care sa retina mai mult apa, spre deosebire de celelalte tipuri de bonsai.


Solul organic


In ultimele decenii, crescatori de bonsai au folosit ca amestec de sol pentru arbore, turba, scoarta maruntita de copac,  frunze uscate si pietre ce diferite marimi. Aceste materiale amestecate constituiau la vremea respectiva  un sol perfect pentru bonsai. 


Pe masura ce a trecut timpul, crescatorii au descoperit ca turba nu este un ingredient benefic bonsaiului deoarece retine prea multa apa.


De asemenea, unele pietre se pot sfarama si duc astfel la sufocarea si putrezirea radacinilor


Solul non-organic


Avantajul solului non-organic este acela ca isi pastreaza structura pentru mai mult timp, fara a se descompune si fara sa duca astfel la imbolnavirea arborelui.  De asemenea, materialele non-organice pastreaza cantitatea potrivita de apa  si elimina rapid surplusul.


Un material non-organic preferat de crescatorii de bonsai este Akadama, un lut ars specific japonez. In mod normal acesta se gaseste destul de dificil, si doar in unele sere si magazine specializate pe casa si gradina.


Dezavantajul lutului Akadama este acelas ca trebuie curatat (spalat) o data la cel mult doi ani, iar acest lucru poate fi neplacut pentru bonsai.


Totusi, unii specialisti sustin ca lutul simplu este foarte bun si ca el in amestec cu alte materiale, poate produce micul perfect.


Solul potrivit pentru bonsai


Mixul potrivit de sol pentru un bonsai este unul format atat din organic, cat si din sol non-organic.  Amesteca 60% materiale organice si 40% materiale non-organice. Asadar, opteaza pentru nisip, pietre, scoarta de copac in proportie majoritara si completeaza cu lut.


Cu trecerea timpului, vei vedea care este de fapt mixul potrivit pentru bonsaiul tau: cat de bine retine solul apa si cat de rapid o dreneaza.


Atentie! Evita sa adaugi in solul bonsaiului nisip de pe plaja, calcar, creta sau alte ingrediente luate din surse nesigure. Acestea pot contine impuritati sua cantitati prea mari de elemente nutitive, care pot duce astfel la arderea radacinilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului