Plante de apartament

#plante #plante de apartament #gradina #iedera dracului #scindapsus aureus

Scindapsus aureus, iedera dracului

O planta cu denumiri variate, de la iedera dracului la Pothos auriu sau Epipremnum aureum, Scindapsus aureus impresioneaza prin aspectul inedit datorat frunzelor patate, in nuante de verde si galben. Scindapsus aureus se devolta ca planta taratoare ori cataratoare si se adapteaza si conditiilor impuse de cultivarea in interior.

Descriere

Scindapsus aureus este o planta perena, originara din Insulele Solomon. In mediul natural, planta cataratoare poate atinge dimensiuni de 12 m sau chiar mai mult, avand frunze lungi, de aproape 1 m. Cand este cultivata in ghiveci, insa, planta nu va avea o dezvoltare atat de spectaculoasa, ajungand la dimensiuni de pana la aproximativ 1,8 m.

Frunzele sale sunt similare celor de Philodendron scadens, insa au un colorit mai pronuntat. Sunt colorate verde intens, cu pete galben deschis sau albe, cordiforme si cu o lungime de maxim 20 cm. Florile nu apar decat in mediul natural si alcatuiesc o inflorescenta in forma de spic, de culoare alb-galbuie.

Cultivare si ingrijire

Scindapsus aureus prefera lumina din abundenta, insa este important sa nu plasezi ghiveciul in imediata apropiere a ferestrei - distanta recomandata este de minim 50 cm, maxim 2 m. La umbra, petele colorate de pe frunze se estompeaza pana la disparitia completa.

Pentru a se dezvolta armonios, planta ar trebui amplasata intr-un mediu cu o temperatura minima de 10 C, pe timp de iarna. In restul anului, ofera-i o temperatura medie de 16 C.

Are nevoie de sol bogat, cu un drenaj excelent alcatuit din mranita si turba, in parti egale. Se recomanda aplicarea unui ingrasamant lichid, pentru plante verzi, in perioada de vegetatie, o data la 3 saptamani - 1 luna.

Scindapsus aureus prefera apa in cantitati generoase, udarile trebuind sa fie suficient de frecvente astfel incat pamantul de la suprafata sa se usuce moderat. Daca de primavara pana toamna se recomanda udarile din belsug, pe timp de iarna, cantitatea de apa ar trebui redusa.

Planta are nevoie de o umiditate moderata a aerului, de aproximativ 60%. De asemenea, este indicat sa pulverzizezi periodic frunzele cu apa la temperatura camerei.

Scindapsus aureus trebuie transplantata la maxim 6 luni de la achizitionare intr-un ghiveci mai generos. Ulterior, rasadirea se poate face o data la 2 ani, pe durata primaverii, cu precadere in lunile martie si aprilie.

In situatia in care iti doresti ca Scindapsus aureus, planta cataratoare, sa ia aspect de tufa, se recomanda ciupirea varfurilor, la o distanta de circa 1 cm, si plasarea departe de curentii de aer.

Inmultire

Inmultirea plantei se face primavara, prin butasi. Acestia trebuie desprinsi din extremitatile tulpinilor, dupa care pusi in vase cu apa sau mranita pentru rasaduri. Daca le sunt oferite conditiile optime (caldura si umiditate ridicate), butasii prind radacini in scurt timp.

Boli si daunatori

Scindapsus aureus este o planta rezistenta, a carei ingrijire pune probleme rareori. Printre problemele semnalate se numara aparitia petelor brune la nivelul frunzelor, cauzate de excesul de umiditate. De asemenea, planta poate fi atacata de paduchii de frunze, paduchii cu scut, dar si paianjeni.

Toxicitate

Toate partile plantei Scindapsus aureus sunt otravitoare, iar ingrijirea acesteia fara manusi poate cauza iritatii la nivelul pielii si reactii alergice. Se recomanda amplasarea ei departe de copii si animale de companie.

Foto: hortusitalicus.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului